У БІНПО ПРОВЕДЕНО ЗАХІД ОНЛАЙН-СТУДІЇ «МАРАФОН БЕЗПЕКИ» ЗА ТЕМОЮ: «ДЕНЬ СПРОТИВУ ОКУПАЦІЇ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ ТА МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ»

У БІНПО ПРОВЕДЕНО ЗАХІД ОНЛАЙН-СТУДІЇ «МАРАФОН БЕЗПЕКИ» ЗА ТЕМОЮ: «ДЕНЬ СПРОТИВУ ОКУПАЦІЇ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ ТА МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ»

24 лютого 2023 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України пройшов захід у форматі «методична вітальня» онлайн-студії «Марафон безпеки». Тема обговорення: «День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя». На захід були запрошені науково-педагогічні працівники, студенти та ключові стейкголдери БІНПО.

Модерували марафон безпеки Оксана Маслова, в.о. завідувача кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, доцент, кандидат фізико-математичних наук та професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту, докторка економічних наук Лідія Горошкова, його організаційно-технічний супровід забезпечила Ірина Гончарова, старша викладачка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну.

Для вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території — в АР Крим та місті Севастополі, два року тому Президент Володимир Зеленський підписав Указ №58/2020 про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. У зв’язку з цим, науково-педагогічні працівники та  студенти БІНПО згадали зі словами вдячності громадян України, які були і є вірними цінностям свободи вже дев’ятий рік поспіль. Директорка БІНПО Вікторія Сидоренко, докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту наголосила колективу про символічність і трагічність цих лютневих дат як для всього народу України, так і для колективу БІНПО, який є переміщеним ЗВО з м. Донецька 2014 року.

Дев’ять років тому російська федерація розпочала збройну агресію проти України. 25 лютого 2014 року на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної ради Автономної Республіки Крим вийшли тисячі кримських татар, українців, представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили всьому світу про цілісність України. Наступного дня, о 5-й ранку до урядових будівель АРК увійшли регулярні військові формування рф.

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними та засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

24 лютого 2022 року ситуація повторилася знову – рано вранці, ніби нацистська армія в 1941 році, російські війська атакували території суверенної України.

У ході проведення марафону безпеки з метою відзначення річниці проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополь мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участі кримських татар, українців та представників інших національностей, вшанування мужності й героїзму громадян України, Оксана Маслова запропонувала кожному згадати свій, особистий Крим: зануритися у атмосферу мирного вільного Криму, пригадати свої улюблені місця, а також пригадати хто де був і що відчував у ті трагічні історичні події.

Лідія Горошкова закцентувала увагу на тому, що у наслідок тимчасової окупації Криму економічні втрати станом на кінець 2021 року склали $135 млрд., або близько 75% ВВП України. Найбільшими компонентами є: корисні копалини, вартість житлової нерухомості, вартість приватних активів і майно держави. Але це не остаточна сума, адже із часом можуть з’являтись нові дані і показники зростатимуть.

Науково-педагогічні працівники та студенти БІНПО емоційно обговорювали і цей страшний рік дев’ятирічної війни України проти росії, яка триває сторіччями. Дійсно, ці 365 днів змінили кожного українця та весь світ. Колектив закладу освіти вшанував пам’ять загиблих найкращих синів та доньок України, які віддали життя за право бути собою і бути вільними. Захід завершили хоч і з сльозами на очах, але з твердою впевненістю – ми переможемо – заради майбутнього, заради всіх, хто загинув!

Все буде Україна! Слава Україні! Героям Слава!