НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ І СТУДЕНТИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ «МЕДІАГРАМОТНІСТЬ В ОСВІТІ 2.0: ІНТЕГРУВАННЯ ТА РОЗШИРЕННЯ»

НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ І СТУДЕНТИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ «МЕДІАГРАМОТНІСТЬ В ОСВІТІ 2.0: ІНТЕГРУВАННЯ ТА РОЗШИРЕННЯ»

26 січня 2023 року науково-педагогічні працівники і здобувачі вищої освіти Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли активну участь у конференції «Медіаграмотність в освіті 2.0: інтегрування та розширення». Конференція була присвячена звітності про діяльність та запуску другої фази проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність в освіті. Посилення стійкості до дезінформації та маніпуляцій» IREX у співпраці з Академією української преси. Захід відбувся у змішаному форматі.

Проєкт «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність» виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольства США в Україні та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Великої Британії у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, Міністерством культури та інформаційної політики України та Академією української преси. Програма проведення заходу була структурована за кількома панелями.

Модератори заходу Валерій Іванов, президент Академії української преси, професор, та Олена Тараненко, менеджерка з розвитку потенціалу проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність» (IREX), доцентка, представили почесних гостей і спільно з ними  виступили з тематичними промовами. 

Мехрі Дракман, директорка IREX в Україні, звернулася до учасників з метою актуалізації проблеми формування навичок критичного сприйняття інформації серед освітян та учнівства, окреслила шляхи боротьби з дезінформацією та пропагандою. Модераторка закцентувала увагу, що формування попиту на якісну інформацію – нагальна потреба та виклик, що стали особливо актуальними у зв’язку із повномасштабним вторгненням росії на територію України.

Серед запрошених гостей з промовами до учасників заходу звернилися: Джеф Анісман, представник Посольства США в Україні; Ірина Шумік, Генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України; Тарас Шевченко, заступник міністра  Міністерства культури та інформаційної політики.

Під час роботи другої панелі «Інформаційна безпека закладів освіти в умовах воєнного стану» Сергій Горбачов, освітній омбудсмен України, зауважив на проблемі інформаційної політики закладів освіти, яка має базуватися відповідно до статті 30 Закону України «Про освіту» та статті 34 Конституції України тощо.

Усі учасники проєкту IREX «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність в освіті» прийшли до висновку про його значущість, необхідність продовження. Уже 20 країн застосовують саме українську методологію просування медіаграмотності серед громадян і мультиплікація досвіду продовжується.

Упродовж другої фази (2023–2025 рр.) проєкт буде спрямований на: 

  • зміцнення навичок критичного сприйняття інформації серед вчителів та учнів;
  • формування навичок щодо взаємодії з інформацією у контексті психічного здоров’я;
  • формування попиту на якісну інформацію у системі загальної середньої освіти в Україні;
  • розширення мережі «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність» шляхом долучення до проєкту нових шкіл та освітян.

Науково-педагогічні працівники БІНПО ставлять перед собою також завдання з підтримки стратегічних цілей та напрямів реалізації Стратегії інформаційної безпеки, що затверджена Указом Президента України від 28 грудня 2021 року № 685/2021. Для слухачів курсів підвищення кваліфікації ЗП(ПТ)О впроваджено курс «Кібербезпека в цифровому освітньому середовищі закладів професійної освіти», що сприяє формуванню  навичок критичного сприйняття інформації серед педагогічних працівників, дозволяє оволодіти комплексом процесів, практичних порад і технологічних рішень, які допомагають захищати важливі системи та мережу від кібератак.