ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «АНАТОМІЯ СТРЕСУ ТА КЕРУВАННЯ ГОСТРИМ І ХРОНІЧНИМ СТРЕСОМ НА РОБОЧОМУ МІСЦІ»

ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ «АНАТОМІЯ СТРЕСУ ТА КЕРУВАННЯ ГОСТРИМ І ХРОНІЧНИМ СТРЕСОМ НА РОБОЧОМУ МІСЦІ»

27 січня 2023 року науково-педагогічні працівники кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у вебінарі «Анатомія стресу та керування гострим і хронічним стресом на робочому місці». Захід відбувся за підтримки науково-виробничого журналу «Охорона праці».

Спікеркою виступила Олена Пищикова, кандидатка технічних наук, доцентка кафедри охорони праці та цивільної безпеки Криворізького національного університету, консультант зі стрес-менеджменту та ризикоорієнтованих систем управління безпекою праці та здоров’ям працівників, автор інтерактивного курсу «Антистрес» для працівників підприємств.

Під час вебінару були розглянуті актуальні і важливі питання: вплив стресу на організм; види стресу, які є небезпечними для людини – гострий чи хронічний; механізми  ідентифікації проявів стресу; прийоми самостійного вияву індивідуальних (типових) реакцій на стрес тощо.

Олена Пищикова акцентувала увагу, що кожен з нас повинен уміти ідентифікувати в собі саму свою особисту стрес-реакцію. Для цього потрібно знати  п’ять класичних реакцій на стрес, які називають 5f: freezing – завмирання (будь готовий), fidget – мобілізуйся, flight – біжи, fight – бий, faint – завмри (вичікуй). Пані Олена надала чек-лист, який дозволяє виявити у себе або іншої людини прояви стресу, приділила увагу формуванню у людини навичок, які допоможуть набути високого рівня стрес-резільєнтності. Спікерка зазначила, що для вирішення емоційних проблем, пов’язаних із гострим та хронічним стресом, покращенням стану при тривозі не тільки на робочому місці, а й в цілому, підвищення якості життя, загального здоров’я та добробуту допоможуть щоденні практики обізнаності на робочому місці, які потрібно впроваджувати у своє життя для стресових станів. Слухачам вебінару було запропоновано виконати в подальшому низку практичних завдань, що дозволяють з’ясувати кожному з нас класичну реакцію на стрес згідно класифікації 5f, ідентифікувати свої особисті тригери на стрес та продумати для виявлення тригерів альтернативну поведінку.

Наприкінці свого виступу спікерка Олена Пищикова порадила учасникам вебінару частіше бувати на свіжому повітрі, займатися йогою і медитацією, застосовувати техніку усвідомленості для розвинення максимального рівня стресостійкості, думати про хороше. Навіть якщо уникнути стресу цілком не вдасться, то цими діями можна мінімізувати його наслідки на організм людини.

Вдячні організаторам за актуальний і корисний захід.