ВІДБУЛАСЯ VI МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ГЕНОЦИД ЯК ЗБРОЯ У БОРОТЬБІ ПРОТИ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ В ХХ-ХХІ СТ.: ІНТЕРДИСЦИПЛІНАРНІ ПІДХОДИ»

ВІДБУЛАСЯ VI МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ГЕНОЦИД ЯК ЗБРОЯ У БОРОТЬБІ ПРОТИ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ В ХХ-ХХІ СТ.: ІНТЕРДИСЦИПЛІНАРНІ ПІДХОДИ»

ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України виступив співорганізатором VI Міжнародної науково-практичної конференції «Геноцид як зброя у боротьбі проти української нації в ХХ-ХХІ ст.: інтердисциплінарні підходи», яка щорічно проводиться Національним музеєм Голодомору-геноциду спільно з вітчизняними і зарубіжними партнерами.

Особлива актуальність цьогорічної конференції в тому, що в 2022 році виповнюється 90 років Голодомору 1932-1933 років і сьогодні рф наслідує ту ж саму радянсько-сталінську мету – знищити  українську націю.

Чисельність жертв Голодомору 1932–1933 років, за різними оцінками, становить від 3 до 7 мільйонів осіб. У Радянському Союзі приховували правду про це, проте люди в покоління з покоління передавали інформацію про страшні злочини геноциду. Офіційно Голодомор 1932-1933 років був визнаний геноцидом українського народу Верховною Радою України лише в 2006 році. Нині це теж визнали вже більше 20-ти держав світу. Навіть у день проведення конференції 24 листопада відповідні рішення були ухвалені в Ірландії, Молдові та Румунії. Це свідчить про важливість для світу визнання геноциду в Україні.

24 листопада 2022 року у Національній академії педагогічних наук України відбулося Перше пленарне засідання конференції – «Голодомор-геноцид української нації як найбільший злочин комуністичного тоталітарного режиму». Модераторами засідання були Іван Петренко, кандидат історичних наук, заступник директора філіалу «Інститут дослідження Голодомору» Національного музею Голодомору-геноциду та Дмитро Білий, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історичних досліджень Голодомору-геноциду філіалу «Інституту дослідження Голодомору» Національного музею Голодомору-геноциду.

Ректор УМО, член-кореспондент Національної академії наук вищої освіти України, доктор філософії Микола Кириченко, вітаючи учасників конференції, наголосив на надзвичайній актуальності обговорення питань голодомору-геноциду не лише в історичному контексті минулого, а й сучасного, адже сьогодні рф досі чинить геноцид щодо українського народу, продовжуючи злочинну радянську політику. Знання про це є потужною зброєю проти сучасних злочинів рф. Задля майбутнього України в суспільстві мають говорити про факти геноциду, а науковці мають шукати підходи до його попередження. Від колективу УМО ректор подякував за організацію такого надважливого заходу для України та всього світу.

Під час конференції були проголошені надзвичайно інформативні доповіді, які базуються на матеріалах архівних справ, свідченнях очевидців, з різних регіонів України – Києва, Дніпропетровського, Запорізького, Одеського, Полтавського, Чернігівського, Черкаського та інших. Також учасники слухали доповіді дослідників з Великобританії, Польщі, Угорщини.

Перегляд першого засідання можливий на каналі Youtube УМО за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=EBsBWsdQ1ZI&t=392s.

Незважаючи на масовані ракетні атаки російською федерацією міста Києва та інших територій нашої держави напередодні конференції, а також перебої з електроенергією, участь у конференції взяли біля 50-ти дослідників із різних міст України та з-за кордону.

До участі в конференції також долучилися науково-педагогічні працівники, здобувачі ступенів магістра та доктора філософії УМО.

Член організаційного комітету конференції від УМО – Наталія Муранова, проректорка з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків на нараді з підготовки до проведення заходу зазначила: «Наш колектив покликаний реалізувати просвітницьку місію в українському суспільстві задля його сталого розвитку. І ця конференція – важлива подія для нас усіх, адже вона сприяє оприлюдненню нових фактів про геноцид і нових поглядів на сучасне крізь призму минулого. Це слід враховувати в освітньому та виховному процесах в УМО».

 

Нагадаємо, що 18 лютого 2022 року було підписано Меморандум про співпрацю між ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України та Національним музеєм Голодомору-геноциду. Відповідальною за співпрацю є кафедра публічного управління і проектного менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології.