ДУХОВНО-МОРАЛЬНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

ДУХОВНО-МОРАЛЬНЕ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

27 грудня 2023 року в Українському Домі відбулась пресконференція Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при МОН України з освітянами України за участі ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України.

Мета зустрічі полягала в аналізі стану викладання предметів духовно-морального спрямування в закладах освіти України, окресленні пріоритетів взаємодії Громадської ради з суб’єктами освітнього процесу в умовах війни, заохочені всіх присутніх обмінятися ідеями та думками щодо розвитку духовності дітей та молоді в сучасних умовах.

Пресконференція, що відбулася в Українському кризовому медіа-центрі, була присвячена темі духовно-морального виховання українських дітей в умовах війни. Співорганізатор заходу - Ірина Сіданіч, доктор педагогічних наук, професор, гарант ОПП «Християнська педагогіка. Капеланство» Навчально-наукового інституту менеджменту освіти та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України.

Учасники пресконференції розповіли, що зроблено в цьому напрямку за останні 15 років, і як впроваджується таке навчання у різних регіонах країни під час військових дій. Голова Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при МОН України Володимир Марущенко відмітив: «Ми собі ставили за мету стати майданчиком, на якому зустрічаються представники церков, релігійних організацій і міністерства освіти. І це нам вдалось зробити. На момент нашого створення в Україні діяла одна всеукраїнська програма для учнів 5-6 класів «Основи християнської етики». На сьогодні їх є кілька і вони охоплюють школярів з першого по одинадцятий клас. Але модельна навчальна програма «Духовність і мораль в житті людини і суспільства» для учнів 5-6 класів, активно діє в багатьох областях України – Чернівецькій, Одеській, Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській тощо. Крім того, є багато регіональних програм, які забезпечені методичними матеріалами і підручниками».

Другий напрямок, за яким працювала Громадська рада – визнання державою вищих духовних навчальних закладів з легалізацією викладачів і здобувачів освіти. До створення ради освітній документ, який видавався цими закладами, не державному рівні не визнавався. Довелось вносити зміни у законодавство. Ще одним досягненням Володимир Марущенко назвав отримання церквами і релігійними організаціями права створювати школи, освітні заклади і центри.

Як зазначила доктор педагогічних наук, професор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України Ірина Сіданіч, досвід роботи Громадської ради показує, як потрібно з дошкілля до вищої школи, післядипломної освіти і загалом в освіті протягом всього життя займатися розвитком духовності і народжених дітей, і батьків, і здобувачів освіти, і студентів. Вона переконана, що основи християнської етики мають бути найголовнішим напрямом роботи в Україні. Цьому сприятимуть реалізовані напрацювання, зокрема, модельна навчальна програма «Духовність і мораль у житті людини і суспільства» та презентовані підручники для 5-го класу «Духовні і моральні основи у житті людини» та 6-го класу «Духовні і моральні основи у житті суспільства».

«Все наше життя має бути проникнуте християнськими цінностями, тому що кращих у людській цивілізації немає. Наш народ багато років тому обрав їх для свого особистого, сімейного і суспільного життя, і багато українців продовжують цьому слідувати», – заявив доктор педагогічних наук, професор Національного університету «Острозька академія» Василь Жуковський, якому освітяни вдячні за розробку і впровадження курсу «Основи християнської етики».

Під час пресконференції з регіональним досвідом викладання предметів духовно-морального спрямування ознайомили: випускник ДЗВО «Університет менеджменту освіти», магістр християнської педагогіки, викладач одеського ліцею № 13 Олег Подгаєць; практичний психолог, здобувач вищої освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти», вчитель навчального предмету «Духовність і мораль в житті людини і суспільства» Чаплинського ліцею Дубовиківської сільської ради Дніпропетровської області Євген Сурело та методист Чернівецького інституту післядипломної педагогічної освіти Олена Пономаренко, яка розказала про запровадження на Буковині інституту шкільних капеланів.

З нетерпінням чекаємо на нові зустрічі наших здобувачів вищої освіти, освітян різних областей, випускників кафедри педагогіки, адміністрування і спеціальної освіти Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти», менторів!

Джерело: https://uacrisis.org/uk/vid-pidruchnykiv-do-kapelaniv-yak-v-ukrayinskyh-shkolah-navchayut-svyatomu-pysmu