ДЗВО «УМО» ОТРИМАВ ПОДЯКУ ВІД ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АСОЦІАЦЇЇ УНІВЕРСИТЕТІВ ЗА ВНЕСОК У ПІДГОТОВЦІ ЗВІТУ «ТЕНДЕНЦІЇ 2024»

ДЗВО «УМО» ОТРИМАВ ПОДЯКУ ВІД ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АСОЦІАЦЇЇ УНІВЕРСИТЕТІВ ЗА ВНЕСОК У ПІДГОТОВЦІ ЗВІТУ «ТЕНДЕНЦІЇ 2024»

25 липня 2024 року було оприлюднено публікацію звіту Європейської асоціації університетів «Тенденції 2024 - європейські вищі навчальні заклади в перехідний період», в якому детально досліджуються і аналізуються питання вищої освіти та викладено бачення розвитку освітнього сектору до 2030 року.

Державний заклад вищої освіти «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України в березні 2024 року взяв активну участь у заповненні опитувальника «Тренди 2024». Опитувальник був довгим і охоплював багато різних тем таких як: забезпечення якості освіти, місії закладів вищої освіти, поточного та потенційного набору здобувачів вищої освіти, вдосконалення навчання та викладання, зв’язків із суспільством, міжнародна політика, цифровізація, інтернаціоналізація тощо.

Микола Кириченко, ректор університету; Наталія Муранова, проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків; Світлана Грицай, директор Центру міжнародного співробітництва та освіти відповідально підійшли до заповнювання опитувальника і надали вичерпні та професійні відповіді на поставлені питання про організацію освітнього процесу в університеті під час пандемії Covid-19 і російської агресії проти України, університетську автономію, академічну мобільність, студентоцентризм , нові формати навчання в контексті суспільних змін.

На цьому тлі звіт «Тенденції 2024» зробив огляд того, як самі заклади вищої освіти описують свою ситуацію і як вони бачать майбутній розвиток свого університету.

Європейська асоціація університетів подякувала колегам із 489 закладів вищої освіти з 46 країн, які зробили вагомий внесок у підготовці звіту «Тенденції 2024 - європейські вищі навчальні заклади в перехідний період». 

До списку європейських університетів потрапив також ДЗВО «УМО».  

Представляємо лист-подяку від Міхаеля Гаебеля, директора з питань політики у сфері вищої освіти Європейської асоціації університетів.

Шановні Микола Кириченко, Наталія Муранова, Світлана Грицай!

Маємо честь повідомити, що звіт Європейської асоціації університетів під назвою «Тенденції 2024 - європейські вищі навчальні заклади в перехідний період» тепер доступний для ознайомлення.

Щиро вдячні вам за участь у нашому опитуванні. Ваші цінні внески стали важливим елементом у формуванні висновків цього звіту.

За останні п’ять років європейська система вищої освіти пережила не лише галузеві реформи, але й вплив суспільних, політичних, економічних і технологічних змін, зокрема пандемії Covid-19 та війни росії проти України.

Євразійська асоціація зібрала відповіді від 489 закладів з 46 європейських систем вищої освіти, щоб проаналізувати, як вони впоралися з цими викликами. Звіт «Тенденції 2024» пропонує глибокий аналіз перспектив і стратегій університетів з урахуванням їхніх численних місій. Він також акцентує увагу на ключових трансформаціях у європейській вищій освіті, зокрема на змінах у студентському середовищі, освітніх пропозиціях, мобільності та інтернаціоналізації.

Сподіваємося, що «Тенденції 2024» стануть для вас корисним джерелом інформації та надихнуть на подальші роздуми. З нетерпінням чекаємо на продовження нашої плідної співпраці.

З найкращими побажаннями Міхаель Гаебель, директор з питань політики у сфері вищої освіти Європейська асоціація університетів.

Повний тест звіту можна прочитати в збірнику «Тенденції 20204» за посиланням https://www.eua.eu/publications/reports/trends-2024.html