ДЗВО «УМО» РАЗОМ З ОЧІЛЬНИКАМИ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ ДОЛУЧИВСЯ ДО ОБГОВОРЕННЯ ФОРМУЛИ МИРУ

ДЗВО «УМО» РАЗОМ З ОЧІЛЬНИКАМИ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ ДОЛУЧИВСЯ ДО ОБГОВОРЕННЯ ФОРМУЛИ МИРУ

04 червня 2024 року відбулася онлайн-зустрічі під головуванням Глави Офісу Президента України Андрія Єрмака та Заступника Глави Офісу Президента України, Олени Ковальської щодо просуванню Української Формули миру серед закладів вищої освіти України, яка буде представлена на Глобальному саміті миру в Швейцарії 15-16 червня 2024 року.

У зустрічі взяли участь радниця – уповноважена Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник; ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Бугров та проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) Ксенія Смирнова.

ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України на зустрічі в онлайн форматі представляли: проректорка з навчально-наукової, освітньої роботи та міжнародних зв'язків Наталія Муранова; директорка Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай; методистка вищої категорії Центру міжнародного співробітництва та освіти Лариса Бородінова.

У ході зустрічі Андрій Єрмак розповів про запропоновану Володимиром Зеленським Формулу миру, шляхи її реалізації та підготовку до Глобального саміту миру. Вже понад 107 країн і 53 міжнародні організації підтвердили свою участь у Саміті миру, наголосив Андрій Єрмак. Очікується, що участь у ньому візьмуть глави держав та урядів з усіх континентів. Країни-учасниці вироблять спільну переговорну позицію і передадуть її росії.

Формула миру Президента України включає 10 пунктів: 1) Радіаційна та ядерна безпека. 2) Продовольча безпека. 3) Енергетична безпека. 4) Повернення справедливості. 5) Звільнення всіх полонених і депортованих. 6) Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку. 7) Виведення російських військ і припинення бойових дій. 8) Протидія екоциду. 9) Недопущення ескалації. 10) Фіксація закінчення війни.

Під час дискусії було обговорено посилення обміну науковцями та досвідом, зокрема для допомоги в протидії екологічним та енергетичним наслідкам війни, а також у процесі відновлення та відбудови України.

Олена Ковальська зазначила, що Росія щодня знищує об’єкти інфраструктури, зокрема зруйнувала 340 закладів освіти та суттєво пошкодила понад 3400 об’єктів.

Ольга Будник, подякувала всім, хто продовжує підтримувати Україну та українську Формулу Миру. «Ваша відданість просуванню Української формули миру серед вашої аудиторії є неоціненною. Цим ви робите значний внесок у справу України та нашу спільну перемогу», закінчила свою промову під час дискусії з представниками університетів з усіх регіонів України.

Глобальний саміт миру має на меті забезпечити платформу для обговорення різних бачень мирного процесу та дати політичний старт на високому рівні підготовці спільної мирної основи, яка має відновити мир в Україні.