ДЗВО «УМО» УВІЙШОВ ДО КАТЕГОРІЇ НЕЗНАЧНИЙ СТУПІНЬ РИЗИКУ РЕЙТИНГОВОЇ ТАБЛИЦІ ДСЯО УКРАЇНИ

ДЗВО «УМО» УВІЙШОВ ДО КАТЕГОРІЇ НЕЗНАЧНИЙ СТУПІНЬ РИЗИКУ РЕЙТИНГОВОЇ ТАБЛИЦІ ДСЯО УКРАЇНИ

Державна служба якості освіти України (ДСЯО) оприлюднила результати оцінки визначення ступенів ризику від провадження господарської діяльності у сфері вищої освіти станом на 2024-2025 навчальний рік.

ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України увійшов до категорії «незначний ступінь ризику» та отримав підсумковий бал 20 за номером 192 відповідно до рейтингової таблиці ДСЯО України.

Усього цьогоріч до рейтингу потрапили 289 закладів вищої освіти, з них: 14 ЗВО віднесли до високого ступеня ризику (5%), 142 – до середнього (49%) та 133 – до незначного (46%).

Серед критеріїв оцінки:

  • кількість здобувачів вищої освіти протягом останніх трьох років;
  • кількість науково-педагогічних працівників, працевлаштованих за основним місцем роботи;
  • стан оприлюднення на офіційному вебсайті закладу вищої освіти визначених законодавством документів та інформації;
  • кількість порушень вимог законодавства у сфері вищої освіти, виявлених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;
  • наявність відокремлених структурних підрозділів;
  • наявність іноземних здобувачів вищої освіти;
  • частка неакредитованих спеціальностей та освітніх програм.

Наталія Вітранюк, начальниця управління контролю та акредитації у сфері фахової передвищої і вищої освіти зазначила про те, що «Ступені ризику – це розрахунок ступеня ускладнення або ризиковості управлінської діяльності закладів вищої освіти. Вони демонструють, наскільки складно в закладі освіти організувати управління. Чим складніше, тим вищий ступінь ризику».

Ступінь ризику впливає на періодичність планових перевірок ЗВО. За законом, заклади вищої освіти із високим ступенем ризику мають перевірятися один раз на два роки, із середнім – не частіше одного разу на три роки, із незначним – не частіше одного разу на п’ять років.