Інформаційний захід щодо нової програми підтримки інноваційних проектів для малого і середнього бізнесу (заміна інструменту для SME Рамкової програми  ЄС «Горизонт 2020»)

Інформаційний захід щодо нової програми підтримки інноваційних проектів для малого і середнього бізнесу (заміна інструменту для SME Рамкової програми ЄС «Горизонт 2020»)

24 липня 2019 року Міністерство освіти і науки України провело інформаційний захід за участю Європейської Ради Інновацій (European Innovation Council, EIC), що мав на меті забезпечення належного виконання Україною зобов’язань у сфері міжнародного науково-технічного й інноваційного співробітництва. У заході брала участь завідувач Наукового відділу Університету Отамась Інна Григорівна. Під час заходу було представлено інформацію щодо засад та особливостей функціонування  Європейської Ради Інновацій, а також практичний інструментарій, який використовується в ЄС з метою стимулювання науково-технічної й інноваційної діяльності.

У Європі на зміну SME Instrument запроваджується нова програма для підтримки інноваційних проектів для малого і середнього бізнесу (малих та середніх підприємств, МСП), зокрема за участю науковців.

21–22 березня 2019 року Європейською комісією було створено пілотний проект Європейської ради інновацій (далі – ЄРІ).

Метою діяльності ЄРІ є виявлення, розвиток і підтримка проривних технологій та інновацій від початкового етапу (розроблення інноваційного продукту) до його комерціалізації, виведення на ринок завдяки запровадженню у серійне виробництво. Одним із пріоритетних завдань ЄРІ є поліпшення умов, в яких інновації можуть бути реалізовані на всіх етапах розвитку.

ЄРІ працює на новаторсько-орієнтованій основі і виступає унікальним осередком, де винахідник зможе зустрітися з інноватором, а об’єднавши зусилля (ідеї), – поспілкуватися й віднайти інвестора.

З початком наступної програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій Горизонт Європа, що розпочнеться на початку 2021 року, очікується інтенсивна робота ЄРІ щодо реалізації програми надання фінансової підтримки. При ЄРІ створено Фонд Європейської ради, основним інвестором якого до 2021 року буде Європейська комісія. Після 2021 року перелік інвесторів Фонду розширюватиметься.

У пілотному проекті ЄРІ переважно впроваджуватиме й використовуватиме два інструменти:

  • «The Pathfinder» – для перспективних досліджень. Передбачається  надання грантів для проривних ідей, рівень технічної готовності яких оцінюється від 1 до 5 за шкалою оцінювання. Загальна мета цього інструменту полягає у підтримці  розвитку інновацій, які потенційно можуть формувати  ринок.
  • «The Accelerator» – для проривних інновацій, спрямований на допомогу у подоланні європейськими інноваціями «долини смерті», завдяки стимулюванню підприємництва та компенсації неприйнятих європейськими інвесторами ризиків. Інструмент передбачає надання грантів або індивідуального прямого змішаного фінансування окремим інноваторам або інноваційним компаніям, рівень технічної готовності розробок яких оцінюється від 5 до 9 за шкалою оцінювання.

Про результати заходу інформують на сайті МОН.

 За посиланням можна ознайомитися з презентаціями спікерів заходу: https://mon.gov.ua/ua/nauka/innovacijna-diyalnist-ta-transfer tehnologij/zahodi/eic-roadshow