ЕТИКА КОМУНІКАЦІЇ: ЗУСТРІЧ З ВАЛЕНТИНОЮ ДОБРИДІНОЮ

ЕТИКА КОМУНІКАЦІЇ: ЗУСТРІЧ З ВАЛЕНТИНОЮ ДОБРИДІНОЮ

У рамках діяльності Психологічного хабу 14 вересня 2023 року відбулась зустріч здобувачів, професорсько-викладацького складу кафедри психології та особистісного розвитку ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України (завідувач - доктор психологічних наук, професор Олександра Брюховецька) з Валентиною Добридіною, Представницею Урядової уповноваженої прав осіб з інвалідністю Чернівецької ОДА, головою ГО «Чернівецька обласна організація людей з інвалідністю «ЛІДЕР».

Співорганізатори зустрічі - кафедри психології Дніпровська академія неперервної освіти (завідувач – кандидат психологічних наук, доцент Олена Ковальчук), психології та суспільно-гуманітарних наук ЗВО «Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая» (завідувач – доктор психологічних наук, доцент Ксенія Андросович).

Тема зустрічі: Етика комунікації.

Модератор - Валентина Балахтар, доктор психологічних наук, професор, голова ГО «Центр суспільних інновацій і партнерства «Успіх»».

Спілкуючись з людьми з інвалідністю багато людей можуть не знати, що робити, як діяти, що правильно, а що може бути образливим. «Інвалідність» – соціальне явище, а не медична проблема особи! Ми звикли, що таку людину розглядають як хворого. Але «конвенція» на перше місце ставить людину, а потім її порушення. – зауважила пані Валентина.

Спікерка акцентувала увагу на правильності використання термінів, порадах щодо використання ввічливої мови, ключових принципах взаємодії та спілкування з повагою з людьми з інвалідністю.

Неабиякий інтерес викликала інформація щодо особливостей спілкування з людьми, які мають обмежений зір чи обмежений слух, пересуваються за допомогою крісел колісних та ін.

Здобувачі цікавились особливостями супроводу людей з інвалідністю, надання допомоги, налагодження взаємодії та багато ін.

Зустріч пройшла дуже жваво, цікаво та головне - затребувано часом, у теплій і дружній атмосфер Здобувачі змогли поставити запитання, які їх цікавили, та отримати на них доволі розгорнуті відповіді.

Щиро дякуємо, шановна Валентино Петрівно, за знання, безцінний досвід, якими Ви поділилися з нами. Лише разом, спільними зусиллями ми зможемо зробити інклюзивним наше середовище

До нових зустрічей!