ЄВРОПЕЙСЬКА КОМІСІЯ ЗБІЛЬШУЄ ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ ЕРАЗМУС + ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

ЄВРОПЕЙСЬКА КОМІСІЯ ЗБІЛЬШУЄ ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ ЕРАЗМУС + ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

09 березня 2023 року Європейська Комісія Європейського Союзу переглянула бюджет програми Еразмус+ на 2023 рік, довівши загальну суму до 4,43 млрд. євро у світлі підтримки України. Кошти будуть спрямовані на підвищення освітніх можливостей українських здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників. Це найбільша сума, яка виділялася на програму Еразмус+ за всі роки, повідомляється  на сайті Європейської Комісії.

 

У Європейській Комісії зазначили, що переглянута робоча програма охоплює початкові асигнування в розмірі 100 млн євро з бюджету Еразмус+ на 2027 рік для підтримки проєктів, що просувають освітню діяльність і сприяють інтеграції українців в нове середовище, а також діяльність, яка підтримує заклади освіти, учнів, здобувачів вищої освіти і науково-педагогічних працівників.

 

«Фінансування може варіюватися від курсів лінгвістичної та культурної інтеграції, інструментів вивчення мови, призначених для викладачів або тих, хто навчається, до стипендій або загальної фінансової підтримки в усіх секторах Еразмус+», – йдеться в заяві.

 

Буде також надано підтримку проєкту структурної реформи, що спрямований на створення відкритого цифрового освітнього середовища з метою надання якісної освіти та навчання здобувачів вищої освіти, які вступають до українських закладів вищої освіти, для біженців з України або студентів-внутрішньо переміщених осіб. ЦЦе також надасть освітні та/або наукові можливості українській спільноті за кордоном на основі співпраці між українськими та європейськими університетами», ‑ наголошується в пресрелізі.

 

Єврокомісія називає Еразмус+ найперспективнішою програмою академічної мобільності для здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників у Європі. Її суть полягає в тому, щоб здобувачі вищої освіти під час навчання в університеті могли приїжджати на навчання, стажування чи практику в університети інших країн на кілька місяців, отримуючи стипендію та оплату витрат на проживання.

 

Окрім того, йдеться і про посилення міжнародного аспекту Erasmus+ завдяки збільшенню бюджету на 31 млн. євро, які буде спрямовано на реалізацію спільних проєктів з метою підтримки міжнародного співробітництва між закладами партнерами.

 

У Європейській Комісії поінформували, що на підставі відкритих конкурсів заявок на проєкти будь-який державний або приватний університет, організація або орган, що працюють у сфері освіти, навчання, молоді та спорту, може подати заявку на фінансування за допомогою національних агенцій Еразмус+, розташованих у всіх державах-членах Європейського Союзу і третіх країнах, пов’язаних із програмою.

 

«У межах загального конкурсу пропозицій Еразмус+ відбувається кілька раундів подання заявок. Наступний, орієнтований на партнерські відносини з додатковим пріоритетом для здобувачів вищої освіти, науково-педагогічних працівників і співробітників з України, відкриється 22 березня 2023 року» ‑ повідомляє Єврокомісія.

 

Створена понад 35 років тому, Еразмус+ є однією з найзнаковіших програм ЄС, і на сьогодні у ній взяли участь понад 13 мільйонів осіб. Із загальним бюджетом, доступним для Еразмус+ з 2021-го до 2027 року, у розмірі 26,2 млрд євро, доповненим приблизно 2,2 млрд. євро із зовнішніх інструментів ЄС, програма призначена для підтримки ще більшої кількості учасників та ідей у Європі та за її межами.

 

Джерело: http://surl.li/fnmgb