МОДЕЛІ ДОКТОРСЬКИХ ШКІЛ У ПОЛЬСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТАХ - ПЕРШИЙ ДОСВІД РЕФОРМУВАННЯ

МОДЕЛІ ДОКТОРСЬКИХ ШКІЛ У ПОЛЬСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТАХ - ПЕРШИЙ ДОСВІД РЕФОРМУВАННЯ

21 квітня 2021 року співробітники ДЗВО «Університет менеджменту освіти» прийняли активну участь у вебінарі MODELE SZKÓŁ DOKTORSKICH W POLSKICH UCZELNIACH - PIERWSZE DOŚWIADCZENIA (МОДЕЛІ ДОКТОРСЬКИХ ШКІЛ У ПОЛЬСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТАХ - ПЕРШИЙ ДОСВІД РЕФОРМУВАННЯ), що відбувся на платформі Zoom. Кількість учасників сягала понад 400 осіб.

Вебінар організований Варшавською Політехнікою у рамках Проєкту «Польсько-українська співпраця представницьких організацій ректорів – задля удосконалення діяльності закладів вищої освіти» за підтримки Міністерства освіти і науки Польщі, у співпраці зі Спілкою ректорів закладів вищої освіти України, Фундацією польських ректорів та Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі.

У рамках вебінару були представлені основні напрями реформування системи і зміни моделей підготовки докторів філософії на підставі Закону про вищу освіту і науку, який, окреслюючи певні рамки, все ж залишає право конструювання докторської школи та визначення організаційного механізму присвоєння наукового ступеня доктора філософії закладам вищої освіти у рамках їх автономії. Тому організаційно-управлінські моделі докторських шкіл у польських університетах є досить різноманітними, що й довели експерти за результатами проведеного дослідження.

Протягом другої сесії вебінару відбулася панельна дискусія на тему моделей докторських шкіл, особливостей їх фінансування, інтернаціоналізації наукових досліджень та удосконалення мотиваційних механізмів для аспірантів із проректорами та координаторами докторських шкіл Вроцлавського Університету, Варшавської Політехніки, Польської академії наук та Інтердисциплінарної Краківської докторської школи (Польська академія наук  - AGH Університет Науки та Технoлoгії).

Із матеріалами вебінару можна ознайомитися на сторінці проєкту: https://www.ans.pw.edu.pl/Nauka/Projekty-naukowe/Projekt-pomocowy-MEiN-PW/Webinarium-21.04.2021