МОН УКРАЇНИ І РАДА З ПИТАНЬ ОСВІТИ ТА МОЛОДІ РЕСПУБЛІКИ ЕСТОНІЯ ПРОВЕЛИ ВЕБІНАР ДЛЯ АКАДЕМІЧНОЇ СПІЛЬНОТИ УНІВЕРСИТЕТІВ

МОН УКРАЇНИ І РАДА З ПИТАНЬ ОСВІТИ ТА МОЛОДІ РЕСПУБЛІКИ ЕСТОНІЯ ПРОВЕЛИ ВЕБІНАР ДЛЯ АКАДЕМІЧНОЇ СПІЛЬНОТИ УНІВЕРСИТЕТІВ

13 травня 2022 рокуМіністерство освіти і науки України спільно з Радою з питань освіти та молоді Республіки Естонія провели онлайн вебінар для академічної спільноти університетів. У вебінарі взяли участь проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталія Муранова та директор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай.

Стелла Шаповал, начальник Управляння міжнародного співробітництва та протоколу МОН України виступила з вітальним словом та подякувала естонському народові за підтримку. Насамперед, йдеться про надання належної допомоги освітянам, науковцям та дослідникам. Багато університетів пропонують пільгові умови для українських науково-педагогічних працівників, які бажають прийняти для себе серйозні виклики в процесі інтеграції та адаптації до нового середовища. 

Естонія відкриває нові робочі місця для українських науковців у найпотужніших університетах країни таких як Талліннський університет, Тартурський університет, Талліннський університет технологій.

Таіво Рауд, керівник відділу проєктів та грантів Тартурського університету запросив на роботу українських дослідників працювати разом у міжнародних проєктах, розробках та інноваційних програм. «Ми намагатимемося допомагати українським науковцям всебічно, зокрема і в організації житла також. Ми відкрили стипендіальний фонд для підтримки українських дослідників», ‑ заявив Таіво Рауд.

Під час вебінару було обговорено подальші кроки з активізації двосторонньої співпраці, насамперед у освітянській сфері. «Україна й Естонія мають багато спільних важливих розробок в енергетичних, інфраструктурних проєктах та розвитку ІТ-сфери», – сказав Мадіс Салувер, начальник наукового відділу Таллінського університету в своїй презентації.

«Ми просимо академічну спільноту нашого університету бути солідарними та боротися за академічні цінності й відповідальну науку, що не можуть служити війні, задля мирного та стабільного майбутнього всього світу разом з Україною», ‑ закінчила свою доповідь Марія-Ліза Антон, адміністраторка науково-дослідницького відділу та європейських програм Талліннського університету технологій.

Всі учасники онлайн вебінару переконалися в тому, що Україна й Естонія мають усі шанси та бажання вивести двосторонні відносини на якісно новий рівень. Вдячні Естонії за тверду підтримку прагнення нашої держави щодо перемоги над агресором у війні.