МОЖЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАКТИЧНОГО ДОСВІДУ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ДЗВО «УМО»

МОЖЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАКТИЧНОГО ДОСВІДУ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ДЗВО «УМО»

19 травня 2023 року в рамках XIV Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти», Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» провела Всеукраїнську науково-практичну інтернет-конференцію «Євроінтеграційний вимір вищої освіти України: наявні практики та перспективи».

До конференції долучилося 52 учасника із закладів вищої освіти України, щоб обговорити питання інтеграції вітчизняної вищої освіти в європейський освітній простір. Активну участь у конференції взяли проректор з навчально-наукової, освітньої роботи та міжнародних зв₴язків Наталія Муранова, директор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай, методист вищої категорії Центру міжнародного співробітництва та освіти Лариса Бородінова та багато інших науково-педагогічних працівників, співробітників Державного закладу вищої освіти «Університет менеджменту освіти» НАПН України.

Розпочала конференцію, Оксана Мельник, начальниквідділу науково-методичного забезпечення інтеграції в європейський освітній простір ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», к.п.н., старша дослідниця. Вона розповіла про практичний досвід євроінтеграції  української науки, міжнародну грантову діяльність різних закладів вищої освіти, вектори розвитку євроінтеграції освіти в глобалізованому інформаційному суспільстві, існуючі грантові програми, можливості міжнародної співпраці в рамках Програми ЄС Еразмус+ , Горизонт Європа.

Ольга Кузьменко, учена секретарка секретаріату Вченої ради Донецького державного університету внутрішніх справ, д-р.п.н., професор, провідна наукова співробітниця відділу інформаційно-дидактичного моделювання Національного центру «Мала академія наук України» продемонструвала презентацію на тему «STEM освіта в умовах євроінтеграції», в якій підняла важливі питання розвитку нашої національної наукової системи і зауважила, що перш за все, наука надає нам доступ до широкого кола ресурсів, знань і досвіду, які присутні в Європейському науковому просторі, можливість співпраці з провідними науковцями та науковими установами Європи, обмін знаннями, проведення спільних досліджень і проєктів.

Крім того, європейська інтеграція  вищої освіти позитивно впливає на підвищення якості досліджень і освіти, зауважила Тетяна Котенко, к.е.н., доцент Черкаського державного технологічного університету,голова ГО «Стратегія майбутнього». Ми маємо можливість адаптувати європейські стандарти в нашій науковій системі, впроваджувати нові підходи до організації наукової діяльності, вдосконалювати процеси оцінки і підтримки наукових досягнень. Це сприяє виробленню кращих практик і забезпеченню наукової етики. За допомогою європейської інтеграції, ми можемо підвищити прозорість і довіру до нашої вищої освіти, що в свою чергу сприятиме залученню інвестицій та розвитку інновацій, закінчила свій виступ доповідачка.

Анжела Пятова, к.с.н., провідна фахівчиня відділу координації міжнародної проєктної діяльності Департаменту міжнародного співробітництва Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського», керівник Національного контактного пункту Рамкової програми ЄС «Горизонт 2020» поділилася досвідом написання конкурсних заявок для участі в міжнародних проєктах та пошуку партнерів на порталі Європейської Комісії ЄС «Фінансування та тендерів». Вона підкреслила, щоб досягти успіху євроінтеграції у вищій освіті необхідно активізувати співпрацю з європейськими навчальними, науковими установами та організаціями. Це може бути досягнуто шляхом підписання угод про співробітництво, участі в міжнародних дослідницьких програмах, конференціях, семінарах тощо.

Під час своєї презентації «Можливості Програми ЄС Еразмус+ 2021-2027 рр.» Вероніка Ткаченко, к.п.н., менеджер Національного Еразмус+ офісу в Україні, проінформувала учасників про те, що європейська інтеграція вищої освіти допомагає забезпечити академічну мобільність науковців, науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти. Це означає можливість навчання та проведення досліджень в університетах та наукових центрах Європейського Союзу, обмін досвідом і знаннями з міжнародними колегами. Така мобільність сприяє розвитку інтелектуального потенціалу та створює умови для подальшої розбудови сильної наукової, освітянської та інноваційної бази.

Завершилася конференція обмінами думками, практичним досвідом та інформацією, якими поділилися виступаючі з представниками українських закладів вищої освіти під час сесії питань та відповідей.