НАУЦІ В УКРАЇНІ БУТИ!

НАУЦІ В УКРАЇНІ БУТИ!

24 червня 2021 р. завідувач кафедри психології управління ЦІПО ДЗВО «УМО», доктор психологічних наук, професор О. І. Бондарчук разом із групою науковців – представників НАПН України на чолі з першим віце-президентом НАПН України, дійсним членом (академіком) НАПН України, доктором педагогічних наук, професором В. І. Луговим взяла участь у комітетських слуханнях з ключових проблем грантового фінансування науки України і діяльності Національного фонду досліджень України (НФДУ), що відбулися під проводом Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій С. В. Бабака. На комітетські слухання були запрошені науковці з провідних наукових інституцій України, НАН України, галузевих НАН України, МОН України, представники Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, НФДУ тощо.

НФДУ розпочав свою роботу рік тому як перший в історії України незалежний від виконавчих державних інституцій інструмент фінансування науки, що має стимулювати фундаментальні та прикладні наукові дослідження, обирати інноваційні наукові проєкти, сприяти їх якісному виконанню, стабільності й сталості фінансування та ін.

Аналіз першого року грантового фінансування НДФУ виявив як здобутки, які відзначили практично всі присутні, так і проблеми, що потребують негайного вирішення, у результаті обговорення яких напрацьовано основу для відповідних рекомендацій і законодавчих пропозицій. Звісно, їх утілення в життя потребує напруженої, кропіткої роботи.

Але головне – Національний фонд досліджень України існує, він упевнено робить перші кроки з грантового фінансування української науки, є усвідомлення першочергових завдань, які необхідно вирішити для покращення роботи НФДУ, бажання і можливість це зробити. Це дає підстави сподіватись на організацію та реалізацію якісних наукових проєктів в Україні за європейськими та світовими стандартами.