НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА  ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО ДНЯ ЄВРОПИ

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ПОЛИЦЮ ДО ДНЯ ЄВРОПИ

9 травня відзначається День Європи – свято, присвячене миру та єдності на Європейському континенті. Ця дата знаменує собою річницю історичної Декларації Шумана 9 травня 1950 року, яка заклала основи європейської інтеграції, стала початком створення Союзу європейських країн, заснованого на спільних цінностях та збереженні миру.

9 травня 2023 року Україна вперше відзначила День Європи разом із державами Європейського Союзу, в статусі країни-кандидата до ЄС, відповідно до Указу Президента України №266/2023 від 8 травня 2023 року. Це має важливе історичне значення в усвідомленні європейської ідентичності Українського народу, у зміцненні єдності народів Європи, у забезпеченні миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті.

У боротьбі проти російської окупації Україна відчуває підтримку лідерів Європейського Союзу, його держав-членів та громадян ЄС. Інституції Європейського Союзу взяли на себе зобов’язання щодо захисту демократії у солідарності з Україною, надаючи військову, гуманітарну та фінансову допомогу задля посилення національної стійкості держави і суспільства у протидії збройній агресії. Непомірно високою ціною Україна показує всьому світові, що нашим цивілізаційним вибором є демократичні принципи й свободи, повага до прав людини та людської гідності, рівність і верховенство права.

Відзначаючи День Європи разом з іншими європейськими країнами, ми підкреслюємо нашу єдність та силу, нашу віру в європейський інтеграційний проєкт як рушій розвитку та миру на континенті. Тут, в Україні, ми разом пишемо новий розділ історії вільної Європи.

Наукова бібліотека БІНПО пропонує до вашої уваги віртуальну полицю «День Європи: готові перемагати разом!», на якій представлені видання, присвячені актуальним проблемам створення єдиного європейського освітньо-наукового простору (режим доступу: http://surl.li/tnmxl).