НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ВИСТАВКУ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ

НАУКОВА БІБЛІОТЕКА БІНПО ПІДГОТУВАЛА ВІРТУАЛЬНУ КНИЖКОВУ ВИСТАВКУ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ

Охорона праці – невід’ємний складник забезпечення гармонійного розвитку суспільства. Значущість результатів будь-якої діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівника.

Починаючи з 2002 року, за ініціативою Міжнародної організації праці (МОП), для привернення уваги світової спільноти до невирішених проблем охорони праці понад 100 країн світу 28 квітня щорічно відзначають Всесвітній день охорони праці.

Згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 року встановлено національний День охорони праці, який відзначається щороку 28 квітня і проводиться в організаціях усіх форм власності та галузей економічної діяльності України.

Головною метою державної політики України у сфері охорони праці є збереження життя, здоров’я і працездатності людини в процесі трудової діяльності. За будь-яких обставин конституційне право працівника на безпечні та здорові умови праці повинно забезпечуватися і бути предметом особливої турботи та контролю держави.

До Дня охорони праці наукова бібліотека БІНПО підготувала віртуальну книжкову виставку «Охорона праці як соціально-економічний чинник і галузь науки» (режим доступу: http://surl.li/gqtjv). На виставці представлені книги та періодичні видання, які розкривають значення охорони праці як наукової дисципліни, правові, нормативно-технічні та організаційні основи охорони праці, виробничої санітарії, безпеки виробництва, протипожежної безпеки.

Із початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Тисячі підприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Нині працівникам доводиться виконувати службові обов’язки в екстремальних умовах війни. А роботодавцям – відповідати на виклики сьогодення, маючи обмежені можливості та способи мінімізації тяжкості наслідків, і при цьому вживати нестандартних заходів для виживання, збереження людей і засобів виробництва.

У Всесвітній день охорони праці ми привертаємо увагу до всіх, хто турбується про життя і здоров’я українців, проявляючи мужність і героїзм під час виконання виробничих завдань.

Щиро бажаємо всім мирного неба, здоров’я, сил і натхнення заради Перемоги!