НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ: «ГРАНТИ EIC НА ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ІННОВАЦІЇ: ІНСТРУМЕНТИ PATHFINDER&TRANSITION»

НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНІ ПРАЦІВНИКИ БІНПО ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ: «ГРАНТИ EIC НА ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ІННОВАЦІЇ: ІНСТРУМЕНТИ PATHFINDER&TRANSITION»

23 серпня 2022 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України взяли участь у вебінарі: «Гранти EIC на дослідження та інновації: інструменти Pathfinder&Transition».

Вебінар проводився в рамках проєкту «Підвищення поінформованості українських організацій про можливості участі у дослідницьких та інноваційних програмах ЄС», який фінансується Європейським Союзом та Міжнародним Фондом «Відродження» у межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Виконавцями Проєкту є ГО «Агенція Європейських Інновацій» разом із партнерами.

Мета вебінару: представити актуальні конкурси 2022 року інструментів EIC Pathfinder та EIC Transition Європейської інноваційної ради, яка є частиною програми Горизонт Європа, покрокові процедури успішної підготовки проєктних пропозицій.

Основні спікери вебінару: Юрій Нікітін, експерт Європейських програм та проєктів, провідний науковий співробітник ІНМ ім. Бакуля НАН України, доктор технічних наук, Іван Кульчицький, президент ГО Агенція Європейських Інновацій, керівник національного контактного пункту програми Горизонт 2020 за напрямом ІКТ.

Під час вебінару було розглянуто такі важливі питання:

  • Європейська інноваційна рада та основні види проєктів, які вона підтримує.
  • Особливості  інструментів EIC Pathfinder та EIC Transition.
  • Рекомендації EIC до проєктних пропозицій Pathfinder та Transition.
  • Покрокові процедури успішної підготовки проєктних пропозицій Pathfinder та Transition.
  • Пошук партнерів.
  • Експертна оцінка проєктних пропозицій.
  • Рекомендації для українських організацій.

Спікери вебінару звернули увагу учасників, що в лютому 2022 року Комісія ухвалила річну робочу програму Європейської інноваційної ради (EIC), в якій представлено можливості фінансування на суму понад 1,7 мільярд євро через конкурси 2022 року. Перші конкурси EIC розпочались у 2021 року. Третя основна частина програми «Горизонт Європа» має загальний бюджет у обсязі понад 10 мільярдів євро на 2021-2027 роки. У червні 2022 року в робоча програму EIC було внесено ряд доповнень, серед яких: відкриття додаткового конкурсу пропозицій, спрямованих на інноваційну високотехнологічну спільноту України, яка має міцний потенціал для створення проривних інновацій. Разом з тим українські організації мають можливість подавати свої проєктні заявки на всі інструменти Європейської інноваційної ради: Pathfinder, Transition та Accelerator.

Висловлюємо слова щирої вдячності організаторам та спікерам заходу за розкриття важливих  тем, адже конкурси інструментів EIC Pathfinder та EIC Transition Європейської інноваційної ради є особливо актуальними для представників дослідницького сектору, зокрема закладів вищої освіти та дослідницьких організацій.