Науково-практичний семінар із міжнародною участю «Оцифрування архівних, музейних, бібліотечних фондів задля збереження культурної спадщини України»

Науково-практичний семінар із міжнародною участю «Оцифрування архівних, музейних, бібліотечних фондів задля збереження культурної спадщини України»

08 червня 2023 року з нагоди 70-ї річниці ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України та Міжнародного тижня архівів відбувся науково-практичний семінар із міжнародною участю «Оцифрування архівних, музейних, бібліотечних фондів задля збереження культурної спадщини України».

Семінар проведено з метою проаналізувати сучасний стан та перспективи законодавчого й нормативно-правового регулювання роботи з оцифрування документів, їх підготовку до передавання на архівне зберігання, застосування в діяльності установ, відомств, а також обговорити стан та перспективи створення віртуальних музеїв, виставок в закладах освіти, бібліотеках, архівах і використання їх в музейній педагогіці та для збереження культурної спадщини України.

Організаторами заходу виступили: Державний заклад вищої освіти «Університет менеджменту освіти», Національна академія педагогічних наук України, Міністерство освіти і науки України, Український науково-дослідним інститутом архівної справи та документознавства, Литовський державний новий архів, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Комунальний позашкільний навчальний заклад «Київська Мала академія наук учнівської молоді», Центральний державний аудіовізуальний та електронний архів, Громадська спілка «Всеукраїнська академія інноваційного розвитку освіти».

Участь у семінарі взяли понад 300 представників закладів та установ освіти і науки із 24 областей України, зокрема, керівники установ, працівники наукових установ та закладів освіти, фахівці та керівники архівів, музеїв, бібліотек, видавництв, міністерств і відомств, власники приватних колекцій, ІТ-фахівці, усі, хто займається оцифруванням фондів, предметів, зібрань об’єктів матеріальної культурної спадщини України

Відкриваючи семінар, до учасників звернувся Володимир Луговий, Перший віце-президент НАПН України, який передав присутнім привітання від президента Національної академії педагогічних наук України Василя Кременя. Науковець наголосив на актуальності тематики семінару, про що свідчить кількість зареєстрованих учасників – понад 300 осіб. Він зазначив, що з точки зору відкритої науки важко переоцінити важливість розширення доступності до бібліотечних фондів та відкриття оцифрованих даних, які містять архівні, музейні та бібліотечні фонди, широкому науковому загалу.

З вітальним словом до учасників науково-практичного семінару звернувся Микола Кириченко, ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, який висловив вдячність співорганізаторам семінару, які спільно з відділом наукової роботи організували сучасний інформативний захід задля швидкого опанування цифровими технологіями та подальшого професійного розвитку фахівців й науково-педагогічних працівників.

Вадим Овчаренко, начальник відділу позашкільної освіти, виховної роботи МОН України, наголосив на важливості музейної справи як засобу просвітницької роботи: «Наразі всеосяжна краєзнавча дослідницька робота підтримується державою. Відбувається всебічна цифровізація, тому проблема оцифрування архівних і музейних фондів є надзвичайно актуальною. Станом на 01 жовтня в системі освіти діяло 3243 музеї. За останні 3 роки кількість музеїв зменшилась на 500 одиниць. Тому сьогодні питання діяльності музеїв та збереження їх фондів є найважливішою проблемою охорони культурної спадщини України».

У вітальному слові Лариса Сергеєва, завідувач кафедри професійної і вищої освіти ЦІПО ДЗВО «УМО», повідомила: «Науково-практичні заходи з питань державного документообігу проводяться не вперше. Кафедра професійної і вищої освіти підтримує дидактично-методичні напрями формування навичок та обізнаності науково-педагогічних працівників щодо оцифрування архівних документів». Лариса Миколаївна висловила вдячність іноземним та вітчизняним партнерам за вклад у формування наших фондів задля збереження культурної спадщини.

Віталій Скальський, директор Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства, повідомив що цей захід відбувається на тижні, у який Міжнародна рада архівів ICA International Council on Archives святкує 75-річчя, а також святкується Міжнародний день архівів: «Наразі проводяться наукові дискусії щодо збереження історичної спадщини та архівів. Зараз на часі питання оцифрування матеріалів, особливо архівних. Український НДІ архівної справи та документознавства зараз вирішує актуальну проблему – архівування резонансних подій війни. Треба зберегти матеріали для подальших досліджень. Одночасно потрібно узгодити принципи вітчизняного архівування з діяльністю європейських архівів».

Дануте Контрімавічене, директор Литовського державного нового архіву, вперше виступила українською мовою й щиро привітала учасників заходу та підкреслила важливість та актуальність тематики науково-практичного семінару: «Литовський державний новий архів не вперше бере участь у аналогічних заходах й активно поширює досвід роботи з оцифрування архівних фондів. Архівний інститут пам’яті збереже інформацію про події цієї війни. Українські колеги зможуть зберегти історичну пам’ять шляхом оцифрування сучасних матеріалів». Дануте побажала щоб для кожного з нас настала Перемога.

Олег Спірін, проректор з наукової роботи та цифровізації ДЗВО «УМО» висловив твердження, що всі сучасні тренди пов’язані із питаннями оцифрування: «НАПН приділяє цьому питанню багато уваги. Цифровізація освіти України побудована на платформах Displays та Iprinc. Ці ресурси збільшуються і тут надзвичайно важливою є відкрита освіта. Сьогодні також важливим є розвиток діяльності електронних бібліотек. Значної уваги потребує питання розвитку цифрової компетентності всіх наукових, науково-педагогічних і педагогічних працівників».

Учасникам науково-практичного семінару були запропоновані актуальні, інформативні, пізнавальні, наукові виступи: Юрія Ковтанюка, заступника генерального директора з наукової роботи Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського на тему «Оцифрування фондів архівів, бібліотек і музеїв України задля збереження національної культурної спадщини»; Deimante Vaiciute, архівіста Литовського державного нового архіву, (Lithuanian State Modern Archives) на тему «Віртуальні виставки, досвід Литовського державного нового архіву»; Наталії Залєток, завідувача відділу архівознавства Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства (УНДІАСД), старшого дослідника на тему «Проблеми і перспективи упровадження автоматизованого управління цифровими копіями фонду користування документами Національного архівного фонду в державних архівах України»; Лариси Карчиної, методиста вищої категорії відділу методичної роботи, керівника секції педагогіки відділення філософії та суспільствознавства Комунального позашкільного навчального закладу «Київська Мала академія наук учнівської молоді» на тему «Робота І міжнародної літньої наукової школи з музейної педагогіки як приклад музейного проєкту науково-освітнього змісту в умовах війни»; Софії Сивенко, завідувача відділення історії Комунального позашкільного навчального закладу «Київська Мала академія наук учнівської молоді» на тему «Значення оцифрованих архівних, музейних та бібліотечних фондів в роботі Київської Малої академії наук учнівської молоді»; Ірини Закриничної, провідного спеціаліста відділу використання інформації документів Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву на тему «Аудіовізуальні документи в сучасних реаліях»; Інни Отамась, завідувача відділу наукової роботи ДЗВО «УМО», доцента кафедри професійної і вищої освіти ЦІПО на тему «Цифрові засоби збереження документів під час війни».

Колектив ДЗВО «Університет менеджменту освіти» привітав Міжнародну раду архівів із 75-річчям.

Учасники заходу висловили щиру подяку організаторам науково-практичного семінару за проведення змістовного наукового заходу, який сприяв збереженню, охороні й захисту світової та вітчизняної архівної спадщини. Збереження культурної спадщини – це пам’ять про нащадків, історію та міцний фундамент для успішного майбутнього.

З матеріалами науково-практичного семінару із міжнародною участю «Оцифрування архівних, музейних, бібліотечних фондів задля збереження культурної спадщини України» можна ознайомитись за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=Dq67tEHoedU