ННІМП – УЧАСНИК КРУГЛОГО СТОЛУ «ЧОРНОБИЛЬ. ТРАГЕДІЯ. ПАМ’ЯТЬ»

ННІМП – УЧАСНИК КРУГЛОГО СТОЛУ «ЧОРНОБИЛЬ. ТРАГЕДІЯ. ПАМ’ЯТЬ»

Кожного року 26 квітня Україна й весь світ згадує про найбільшу техногенну катастрофу на Чорнобильській АЕС: цього фатального дня, 37 років тому. У 1986 році, сталася трагедія, визначити масштаби якої та вплив її на здоров’я людей досі важко. У день Чорнобильської трагедії в нашій країні зазвичай відбуваються пам’ятні заходи: покладання квітів, мітинги – реквієми, тематичні виставки, зустрічі тощо.

Відповідно до листа МОН України від 24.04.2023р. №1/5762-23 «Про відзначення 37-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС», на виконання розпорядження ректора ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України Миколи Кириченка від 25.04.2023 р., з метою збереження національної пам’яті та належного відзначення і вшанування жертв аварії, консолідації та формування історичної свідомості молодого покоління Навчально-науковий інститут менеджменту та психології ДЗВО «УМО» (директор Тетяна Рожнова) долучився до онлайн заходу «Круглий стіл «Чорнобиль. Трагедія. Пам’ять», запланований спільно з представниками Баришівської територіальної громади Броварського району, учнівською молоддю, ліквідаторами наслідків аварії, переселеними жителями з Полісся та здобувачами вищої освіти (48 осіб), науково-педагогічними працівниками, завідувачами кафедр ННІМП. Усього у заході взяли участь 108 учасників.

У своєму звернені до всіх присутніх Наталія Приходькіна, т.в.о директора Навчально-наукового інституту менеджменту та психології, доктор педагогічних наук, професор акцентувала увагу про величезну трагедію і найбільшу екологічну катастрофу ХХ ст., про подвиг ліквідаторів ЧАЕС, який залишається назавжди в новітній історії України окремою сторінкою.

Організований такий онлайн-міст між учасниками круглого столу, гіркі спогади очевидців, ліквідаторів наповнили тривогою та болем серця усіх присутніх. Зі слів ліквідаторів: «Чорнобильська аварія стала для нас моральним уроком, за який заплачено дорогою ціною, а саме: перший - це урок безвідповідальності: ми не були готові до такої аварії ні морально, ні технічно. І коли вже сталася трагедія, то довго все подавалося в присмерках напівправди; другий - це урок милосердя: всі люди відгукнулись на біду, прийшовши чорнобильцям на допомогу: збирали кошти у фонд Чорнобиля; діти-чорнобильці відпочивали й оздоровлювались у санаторіях, таборах відпочинку; третій урок – це урок патріотизму: ми мусимо завжди пам’ятати про цей великий подвиг героїв Чорнобиля!».

У спогадах та у зверненні до молоді Валентини Корнєєвої, ліквідаторки аварії, основоположниці ГО «Поліське земляцтво», педагога - це «день смутку, роздумів і гіркої пам’яті; Чорний біль нашої землі та скільки б не минуло років, це слово буде чорним полином скорботи…».

Організатором та модератором спільного круглого столу виступила Олена Бойко, завідувач практикою навчально-методичного відділу ННІМП ДЗВО «УМО» і, підсумовуючи захід, висловила земний уклін та вдячність тим, хто ризикуючи своїм здоров’ям і життям брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, захищає державну цілісність і протистоїть сьогоднішньому ворогу-нападнику та побажала наслідувати започаткований цьогоріч онлайн-міст.