ОСВІТА І НАУКА: РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ

ОСВІТА І НАУКА: РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ

15 вересня 2022 року в Центральному інституті післядипломної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбувся діджитал-діалог «Освіта і наука: разом до перемоги», який об’єднав андрагогів із усієї України й Республіки Польща.

Організатори заходу: Національна академія педагогічних наук України, ДЗВО «Університет менеджменту освіти», Центральний інститут післядипломної освіти, Український відкритий університет післядипломної освіти, Українська асоціація освіти дорослих.

Захід присвячений Тижню освіти дорослих, що під егідою ЮНЕСКО щорічно проходить у вересні і підтримується у понад 50 країнах світу.

Діджитал-діалог є інноваційною формою професійного розвитку педагогів, започаткованою у ЦІПО, що передбачає інтерактивне спілкування між студіями щодо визначеної проблематики. У цьому році актуальною проблемою є освіта і соціально-психологічна підтримка дорослих в умовах воєнного стану. Науково-педагогічні і педагогічні працівники ЦІПО накопичили досвід дистанційного навчання педагогів у формальній і неформальній післядипломній освіті, надання психологічної допомоги населенню, волонтерської діяльності. За цими напрямами і були визначені студії діджитал-діалогу.

З вітальним словом до учасників звернулися: Василь Кремень, президент Національної академії педагогічних наук України, доктор філософських наук, професор, академік Національної академії наук України, дійсний член (академік) Національної академії педагогічних наук України; Микола Кириченко, ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, доктор філософії, професор кафедри філософії і освіти дорослих, член-кореспондент Національної академії наук вищої освіти України.

Діалог відбувся між трьома студіями, у ньому взяли участь 14 спікерів і 130 учасників.

Освіта і наука для перемоги України. Учасники студії представили досвід навчання дорослих у воєнний час, висвітлили актуальні проблеми трансформації професійного розвитку для роботи у кризових умовах.

Волонтерська діяльність освітян у взаємодії з партнерами. Відбувся обмін досвідом волонтерської діяльності для підтримки українських військових, ДСНС, цивільного населення. Були представлені відео- і фото матеріали, що демонструють непохитне прагнення зробити все для перемоги.

Соціальна і психологічна підтримка населення й учасників освітнього процесу. У виступах учасників представлено поєднання наукових досліджень і практичної роботи, що спрямовані на підтримку психологічного благополуччя особистості на засадах принципу людиноцентризму. Також акцентовано увагу на роботі із вразливими категоріями населення, внутрішньо переміщеними особами.

Позитивні відгуки учасників Засвідчили, що захід відбувся на високому рівні. Учасники