Освіта має співпрацювати з ринком праці, - Гриневич

Освіта має співпрацювати з ринком праці, - Гриневич

Новий закон про освіту має стимулювати навчання протягом усього життя та випускати фахівців із вищих навчальних закладів, готових до сучасних вимог ринку праці. Про це під час брифінгу у парламенті заявила голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

"Сьогодні ми маємо зареєстрований у парламенті закон про освіту, підготовлений Урядом, який викликав значний суспільний резонанс та низку дискусій. Зокрема, якою буде нова українська дванадцятирічна школа, яким новим змістом вона буде наповнена", - сказала Лілія Гриневич.

"Так само точиться дискусія щодо кваліфікації та статусу українського вчителя. Ми повинні збудувати нашу національну систему освіти так, щоб вона співпрацювала з ринком праці, а не жила окремим життям, в результаті чого фахівці, які отримують дипломи, нездатні відповідати вимогам праці і роботодавці змушені їх докваліфіковувати", - наголосила вона.

За словами Гриневич, комітет напрацював низку пропозицій, які, з одного боку, повинні забезпечити рівний доступ до освіти, а з іншого - забезпечити свободу громадян у виборі освіти.

Голова Комітету з питань науки і освіти зазначила, що парламентські слухання "Правове забезпечення реформ освіти в Україні" мають бути визначальними у питанні нового базового законодавства.

"Ми маємо величезну суспільну відповідальність щодо того, як буде сформована система освіти, яка має працювати на європейське майбутнє України як держави, де шануватиметься людська гідність та плекатиметься можливість вчитися все життя", - підкреслила Лілія Гриневич.