ПРАКТИКА МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ НА БАЗІ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ: ДАЙДЖЕСТ ДРУГОГО ТИЖНЯ

ПРАКТИКА МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ НА БАЗІ УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ: ДАЙДЖЕСТ ДРУГОГО ТИЖНЯ

06 лютого 2024 року під час практики «Психологічна допомога особистості» майбутні психологи ДЗВО «Університет менеджменту освіти» відвідали Центр стресостійкості міста Києва.

Ярослава Попович, психологиня Центру стресостійкості міста Києва (екофасилітаторка, членкиня ГО «УАЕПД»), тренерка Israel Trauma Coalition провела для них тренінг «Формування конструктивної копінг-поведінки у постраждалих від домашнього насильства жінок». Під час тренінгу здобувачі вищої освіти ознайомились з методиками, які використовують тренери центру; дізнались про ITC - Israel Trauma Coalition і про те, як ізраїльтяни, що живуть в умовах постійної війни, справляються зі стресами, психологічними травмами, підвищують власну резильєнтність. Під час тренінгу говорили про жінок, які постраждали від домашнього насильства, про те як можна розпізнати насильство стороннім, як людям, які потерпають від цього, може допомогти поліція, соціальні служби, психологи; дослідили декілька випадків насильства і дізнались, про те, що жінки, які мають самоповагу та високий рівень самооцінки менш схильні попадати у ситуації домашнього насильства і про значний потенціал психоедукації для населення. Усі присутні зацікавились роботою центру і тренінгами, які у ньому проводять досвідчені психологи.

09 лютого 2024 року під час другої зустрічі Ярослава Олександрівна ознайомила здобувачів освіти з особливостями роботи психолога на гарячій лінії «Телефону довіри»та поділилась власним досвідом роботи консультантом гарячої лінії, відповіла на запитання здобувачів освіти щодо умов праці на гарячий лінії, специфіки роботи з клієнтами, профілактики професійного вигорання, щиро поділилась дієвими техніками саморегуляції та психогігієни, які сама використовує.

08 лютого 2024 року Василь Тимофієв, кандидат наук з державного управління, завідувач навчально-методичного відділу регіонального центру підвищення кваліфікації Кіровоградської області, психолог-екофасилітатор, член правління Української асоціація екологічної психологічної допомоги, кризовий психолог гарячої лінії підтримки Українського ветеранського фонду провів майстер-клас на тему «Маніпуляції у взаємодії та протистояння їм». На заході були розглянуті питання психологічного впливу, зокрема, специфічного його різновиду – маніпулятивного. Через що він виникає, яка його специфіка і можливі прояви, які прийоми та способи найчастіше застосовуються, як їх вдало виявляти та унеможливлювати – все це й багато іншого стало предметом обговорення.

Жвава дискусія зав’язалась щодо проблематики визначення меж між маніпулятивним і не маніпулятивним способом спілкування, також, стосовно шляхів конкретного визначення, що вважати за прояви маніпуляції у взаємодії, а які акти спілкування можуть бути схожими на маніпуляцію та за сутнісними характеристиками нею не являються. Як результат дискусії сформулювався підхід, що у динамічному соціумі зі швидкоплинними змінами маніпулятивний вплив є також мінливим явищем і мірилом до його застосування чи відмови від маніпуляцій є внутрішнє відчуття особи, обставини (життєві події) і соціум (найближче оточення і, загалом, коло спілкування), в якому здійснюється взаємодія.

Також Василь Геннадійович поділився власним досвідом роботи кризовим психологом гарячої лінії підтримки Українського ветеранського фонду (https://veteranfund.com.ua/about/), окреслив основні напрямки та специфіку роботи з ветеранами та клієнтами гарячої лінії.

Отже, знайомство здобувачів освіти з психологами-практиками та наближення до професійної психологічної діяльності відбувається за планом і третій тиждень практики обіцяє бути ще динамічнішим, тож не перемикайтесь, триматимемо вас у курсі!