ПРОВЕДЕННЯ КОНСУЛЬТАТИВНОЇ НАРАДИ З ПИТАНЬ УЧАСТІ ДЗВО «УМО» В КОНКУРСАХ ПРОЄКТІВ ПРОГРАМИ ЄС ЕРАЗМУС+

ПРОВЕДЕННЯ КОНСУЛЬТАТИВНОЇ НАРАДИ З ПИТАНЬ УЧАСТІ ДЗВО «УМО» В КОНКУРСАХ ПРОЄКТІВ ПРОГРАМИ ЄС ЕРАЗМУС+

12 вересня 2022 рокувідбулася консультативна нарада щодо участі ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України у конкурсах проєктів, які оголошені Програмою Європейського Союзу Еразмус+ та Національним офісом Еразмус+ в Україні.

У заході взяли участь проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталія Муранова, завідувач кафедри професійної та вищої освіти Центрального інституту післядипломного навчання Лариса Сергеєва, заступник завідувача кафедри професійної та вищої освіти Центрального інституті післядипломного навчання Ганна Романова, завідувач кафедри публічного управління і проєктного менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології Володимир Мороз, завідувач відділу наукової роботи Інна Отамась, директор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай.

Наталія Муранова зробила огляд про стратегії та напрямки міжнародної діяльності Університету та підкреслила, що саме міжнародне співробітництво має усунути перепони та забезпечити широкий доступ до якісної вищої освіти, що базується на принципах наукової і дослідницької самостійності; закликала активізувати мобільність здобувачів вищої освіти і науково-педагогічних працівників; реалізувати наукові проєкти та бути конкурентоспроможними і привабливими для європейського освітнього простору.

Лариса Сергеєва проінформувала про напрацьовані проєкти, наукові результати, одержані в процесі дослідження з метоюнавчання та підготовки молоді до активного життя в суспільстві, які закладають основи для їх професійної кар’єри. Важливо зазначити, що всі проєкти є дієвими та слугують досягненню пріоритетів у сфері освіти, цілей сталого розвитку, регіональних та національних закладів вищої освіти та інших закладів освіти. Проєкти впроваджуються на основі та мають вплив на реалізацію стратегічних завдань на національному, галузевому, інституційному та особистісному рівнях розвитку.

Світлана Грицай надала детальне роз'яснення відповідно до правил Програми ЄС Еразмус+ щодо отримання грантів, які надаються через конкурси проєктів, спрямованих на академічну мобільність для здобувачів вищої освіти і науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, молодих людей та молодіжних працівників, а також розвиток потенціалу вищої освіти та професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти (VET), партнерства, співпрацю.

Інна Отамась поділилась власним досвідом із написання заявки та реєстрації для участі у проєкті Програми Ерасмус + Жан Моне та інформацією про цілі напряму Жан Моне - це активізувати євроінтеграційний дискурс; сприяти досконалості євроінтеграційних студій; залучати заклади вищої освіти до дослідження євроінтеграційних процесів; поширювати ідеї Об’єднаної Європи, знання про ЄС у широкому суспільстві (за межами наукових кіл та спеціалізованої аудиторії), наближаючи ЄС до громадськості.

Ганна Романова виступила з презентацією «Жан Моне в рамках Програми ЄС Еразмус+», в якій продемонструвала основні види діяльності та конкурси в яких можуть виступати заявниками і партнерами заклади вищої освіти України та співпрацювати з усіма країнами світу (модулі, кафедри, центри досконалості, мережі). Проєкт спрямований на сприяння підвищенню якості та актуальності діяльності організацій, розвитку та зміцненню партнерських мереж, підвищенню здатності партнерів працювати разом на транснаціональному рівні, сприяючи інтернаціоналізації власної діяльності шляхом обміну або розвитку нових практик і методів, а також обміну і порівнянню ідей.

Під кінець зустрічі учасники консультативної наради відмітили, що важливою складовою успіху впровадження проєктів та задля ефективного пошуку міжнародних партнерів є залучення до співпраці усіх працівників ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України.