РАДА З ПИТАНЬ ОСВІТИ ТА МОЛОДІ РЕСПУБЛІКИ ЕСТОНІЯ ПРОВЕЛА ВЕБІНАР «ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРОГРАМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ЗАХОДИ НА ПІДТРИМКУ УКРАЇНИ»

РАДА З ПИТАНЬ ОСВІТИ ТА МОЛОДІ РЕСПУБЛІКИ ЕСТОНІЯ ПРОВЕЛА ВЕБІНАР «ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРОГРАМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ЗАХОДИ НА ПІДТРИМКУ УКРАЇНИ»

03 червня 2022 року, Рада з питань освіти та молоді Республіки Естонія (HARNO) спільно з Міністерством освіти і науки України в межах проєкту UKRKORG провели вебінар «Європейські програми вищої освіти та заходи на підтримку України».

Основна мета вебінару – ознайомити з перспективами розвитку потенціалу вищої освіти в Україні та Естонії.

До участі було запрошено представників закладів вищої освіти, що опікуються міжнародними питаннями в своїх Університетах. До цього вебінару долучилися проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталія Муранова, завідувачвідділу моніторингу якості освіти, ліцензування та акредитації Олена Безнос, директор Центру міжнародного співробітництва та освіти Світлана Грицай, завідувач Підготовчого відділення іноземних громадян Лариса Бородінова, представники Навчально-наукового інституту менеджменту і психології на чолі з директором Тетяною Рожновою, здобувачі вищої освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти».

Модератором вебінару була Стелла Шаповал,начальник управління міжнародного співробітництва та протоколу Міністерства освіти і науки України. У своєму привітанні вона подякувала за підтримку України Естонському уряду, який постійно надає можливість представникам закладів вищої освіти, науковим установам, громадським організаціям зустрітись із потенційними міжнародними партнерам задля розбудови активної співпраці та детально ознайомитись із такими практичними кроками: як брати участь у конкурсах програми Erasmus+, знаходити заклади-партнерів та успішно вигравати гранти.

Кая Круусамегі (KajKruusamagi), координатор Еразмус+ національної агенції в Естонії доповіла про стан роботи свого європейського корпусу з українськими університетами. На сьогодні Естонія має більш ніж з 17 українськими закладами вищої освіти угоди про міжнародну співпрацю та п’ять спільних проєктів програми Еразмус+. Два українських здобувача вищої освіти проходять навчання в Естонській академії мистецтв, п’ятеро було прийнято на стажування до Естонської академії музики та театру, дев’ять зараховано до Талліннського університету завдяки тому, що Україна отримала додаткове фінансування за програмою, а саме на напрями КА1: Міжнародна кредитна мобільність, КА2: Розвиток потенціалу вищої освіти. 

Світлана Шитікова, координатор проєкту Еразмус+ Національного Еразмус+офіс в Україні презентувала доповідь «Підтримка освітянам України за проєктами мобільності у вищій освіти в Європі за програмою Еразмус+ на період війни в Україні». «Ми працюємо спільно із закладами вищої освіти Естонії, громадськими організаціями та іншими установами, які зацікавлені у рамках програми Erasmus+ реалізовувати свої ідеї і шукають підтримки в Європейському Союзі на фінансування таких проєктів для підтримки України», ‑ пояснила Світлана Шитікова.

Сієя Віркус (SijeVirkus),координатор Еразмус+ офісу в Талліннському університеті поділилася особистим досвідом роботи за проєктами Еразмус+, яким вона присвятила майже 25 років. У травні 2022 року вони приймали групу науково-педагогічних працівників з Університету Грузії та провели спільні навчання по написанню методичних рекомендацій для розробки спільних освітніх програм.

Такі програми, як Еразмус+ дають можливість не тільки здобувати освіту за кордоном, а й обмінюватись думками, ідеями, – зауважила Сієя Віркус.

Переваги академічної мобільності на сьогоднішній день є очевидними. Ми зараз можемо спостерігати за таким процесом, коли люди, які здобули освіту за кордоном, які знають іноземну мову, дуже стрімко вриваються в політичний простір, займають топові місця та мають можливість приймати політичні рішення, які впливають на розвиток нашої України. Тому дуже важливо, що є такі заходи, які дозволяють  отримати нову інформацію про можливості інтернаціоналізації, створення міжнародних програм, знаходження нових партнерів в Естонії.