РЕАЛІЗАЦІЯ ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРОЄКТУ В МЕЖАХ СПІВПРАЦІ МІЖ УМО ТА КАТОЛИЦЬКИМ УНІВЕРСИТЕТОМ ІОАННА ПАВЛА ІІ У М. ЛЮБЛІН

РЕАЛІЗАЦІЯ ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ПРОЄКТУ В МЕЖАХ СПІВПРАЦІ МІЖ УМО ТА КАТОЛИЦЬКИМ УНІВЕРСИТЕТОМ ІОАННА ПАВЛА ІІ У М. ЛЮБЛІН

10 травня 2022 року в ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України за ініціативою завідувача кафедри дидактики, шкільної освіти та педевтології Люблінського католицького університету імені Іоанна Павла ІІ (Республіка Польща), доктора педагогічних наук, професора Христини Халас та доцента кафедри публічного управління і проектного менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології Університету Оксани Дубініної вперше стартував українсько-польський проєкт, присвячений інтеграції культур польського та українського народів: «Знаки віри та пам’яті, як інтегруюча ланка культур польського і українського народів» (Znaki wiary i pamięci ogniwem integrującym kulturę narodu Polskiego z Ukraińskim).

Метою проєкту було упровадження методу проєктів у процес підготовки здобувачів вищої освіти педагогічних спеціальностей; проведення історичних та суспільних досліджень студентською молоддю Польщі та України; ознайомлення учасників освітнього процесу обох країн із каплицями як культурними надбанням країн; розуміння того, що культура пов’язує народи і є чинником розвитку.

Відповідальними особами за реалізацію проєкту від двох інституцій були:

-    Католицький університет Іоанна Павла ІІ у м. Люблін (Республіка Польща), кафедра дидактики, шкільної освіти та педевтології, професор, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри Христина Халас;

-    Навчально-науковий інститут менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, кафедра педагогіки, адміністрування та спеціальної освіти – доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри Ірина Сіданіч;

-    Навчально-науковий інститут менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, кафедра економіки, підприємництва та менеджменту – кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри Тетяна Бурлаєнко;

-    Навчально-науковий інститут менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, кафедра публічного управління та проєктного менеджменту – кандидат педагогічних наук, доцент – Оксана Дубініна.

Дослідження проєкту представляли собою опис історії каплиць на теренах України та Республіки Польща за наступною структурою: дата будівництва, контекст будівництва / обставини за яких було побудовано капличку, опис архітектури / матеріал який використано для побудови, форма, фотографія, функція, яку на даний момент виконує цей культурний об’єкт. Зі сторони Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» в проєкті взяли участь Ірина Сіданіч, Валентина Іванова, Тетяна Бурлаєнко, Світлана Білоусова, Оксана  Дубініна, Любов Мухіна.

За  результатами реалізації проєкту було підготовлено спільну польсько-українську монографію Znaki wiary i pamięci, ТоmII, за загальною редакцією Христини Халас та Оксани Дубініної.

Рецензентами польсько-української монографії виступиликсьондз з Ватикану, доктор педагогічних наук, професор Академії спеціальної педагогіки Адам Солака та завідувач кафедри економіки, підприємництва та менеджменту Університету доцент Тетяна Бурлаєнко. У своїх рецензіях вони зазначили, що Монографія «Znaki wiary i pamięci» оуіе ogniwem integrującym kulturę narodu Polskiego z Ukraińskim та є продовженням відображення історії розвитку та світогляду українського й польського суспільств і сприяють інтеграції культур та народів двох країн.

Даний проєкт викликав зацікавлення з української сторони – серед 111 учасників 21 – з України. У проєкті були представлені історичні пам’ятки України, які на сьогоднішній момент, за результатами війни в Україні, на жаль, зруйновані, що впевнено дає можливість визнати монографію історичним надбанням авторів.

Урочистості з презентації монографії відбулися 22 червня 2022 року в актовій залі Люблінського католицького університету імені Іоанна Павла ІІ (Республіка Польща). На заході були присутні авторки монографії, вельмишановне керівництво Люблінського католицького університету імені Іоанна Павла ІІ у складі ректора та директорів інститутів, рецензенти, запрошені гості, здобувачі вищої освіти, медіа (регіональні теле- радіо-компаніїї). Родзинкою заходу став концерт, підготовлений студентами другого курсу. Сюрпризом для редакторок та гостей урочистості став несподіваний вокальний виступ Івана Устименка з піснею «Добрий ранок, Україно!», стипендиста Програми розвитку Асоціації@Homo Faber, учня вокальної студіїї Art Place BLICK (Київ, Україна) та сина Оксани Дубініної. Зворушливим моментом було вручення авторами проєкту екземплярів монографії.

На заході директором Інституту педагогіки Католицького університету імені Іоанна Павла ІІ (Республіка Польща) Петром Магером було зачитано листи подяки від секретаріату президента Республіки Польща Анджея Дуди, секретаріату меріїї міста Люблін, спілки бібліотек Республіки Польща. У листах було проголошено слова вдячності авторкам монографії Znaki wiary i pamięci, Тоm II, Христині Халас, Оксані Дубініної за ідею та ініціативу реалізації проєкту. Особлива увага, в листах-подяках була прикута до діяльності ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, зокрема Навчально-наукового інституту менеджменту та психології за реалізацію українсько-польського проєкту, який присвячений інтеграції культур польського та українського народів.

Практика таких спільних проєктів сприяє зміцненню польсько-українського партнерства, що в котрий раз доводить, що для науки і дружби меж не існує! Дякуємо нашим партнерам ш разом до Перемоги!