У БІНПО ПРОЙШОВ МАЙСТЕР-КЛАС «ВЕЛИКОДНЯ ПИСАНКА»

У БІНПО ПРОЙШОВ МАЙСТЕР-КЛАС «ВЕЛИКОДНЯ ПИСАНКА»

У народі кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». Кожна писанка – це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви – усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу.

Назва її походить від слова «писати», тобто прикрашати орнаментом. Важко собі уявити Великдень без писанок, які й око радують, і нечисту силу відганяють. За віруваннями, писанка є джерелом зародження життя, початком Всесвіту. У сиву давнину писанка була оберегом, мала обрядове та магічне значення, тому малюнки на писанці особливі та символічні. Наприклад: зірка і хрест – символи сонця, рослини – юності, краси, здоров’я, колосся – врожаю. У зв’язку з цим в Україні існує звичай на світле, весняне свято дарувати одне одному розмальовані яйця і разом із ними добро, радість та любов.

Дослідники вважають, що розпис української писанки має понад 100 символічних малюнків. Символізмом наповнена і її кольорова гама: червоний колір – відображення радості, життя та любові, жовтий – це Місяць, зорі та врожай. Зелений – багатство та буяння рослинного світу, блакитний – чисте небо та здоров’я. Охра – це матінка-земля, а чорний з білим – пошана до померлих родичів та їхніх душ.

Видів орнаменту для розпису писанки, як і їхніх значень, існує безліч. Кожна місцевість століттями вносила у цю традицію щось своє, передаючи знання і вірування від покоління до покоління. Основні орнаменти, що використовуються для виготовлення писанок: Сонце, хрест, зоря, квіти, гілка, спіраль, дерево життя та інші.

Писанки з різних місць України не схожі між собою, вони відрізняються нанесеними елементами і символами. Найскладніша для розуміння  – писанка Гуцульщини, що насичена різною інформацією про життя та вірування людей.

Майстер-клас «Великодня писанка» із здобувачами І-го курсу освітнього рівня «магістр» спеціальності «Педагогіка вищої школи» провела Марія Єрмолович. У 2022 році вступила навчатись у Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України на ОП «Педагогіка вищої школи». Марія Єрмолович живе в маленькому місті Тараща, Київської області. Закінчила з відзнакою Національну академію керівних кадрів культури і мистецтв (спеціальність «графічний дизайнер»). Після академії працювала графічним дизайнером, але зрозуміла, що справжнє покликання – бути викладачем. Працює у своєму рідному місті, у центрі позашкільної освіти. У вільний час любить грати на гітарі, співати, в’язати, гратися із своїм домашнім улюбленцем. Найбільше любить розвиватися у своїй професії і в кожному малюнку передає частинку себе.

Майстер-клас приніс багато позитивних емоцій, збагатив загальний розвиток кожного з учасників. Такі заняття дають можливість доторкнутися до народної культури, побуту українців, символіки українських свят, яка має прадавнє коріння, зберігається в наш час і продовжуватиметься й надалі.