У БІНПО ПРОВЕДЕНО ГОСТЬОВУ ЛЕКЦІЮ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ТА ВИКЛАДАЧІВ ХЕРСОНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

У БІНПО ПРОВЕДЕНО ГОСТЬОВУ ЛЕКЦІЮ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ТА ВИКЛАДАЧІВ ХЕРСОНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

20 травня 2024 року доцент кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін  Білоцерківського інститут неперервної професійної освіти ДЗВО “УМО” НАПН України Михайло Жук провів гостьову лекцію для студентів і викладачів Херсонського національного технічного університету.

Тема гостьової лекції: «Виміри успішності: виклики і можливості освіти 4.0 та революції перенавичок».

Вступна частина була присвчена потенціалу використання «канбан технологій» (Kanban Technology) в аналізі успішності студентів протягом навчання та старті фахової кар’єри. Запропоновано визначитись з наявністю у учасників госьової лекції навичок, що сприяють адаптації до ринку праці 2025 та 2030 років. Особливий акцент зроблено на тому, що успішність сьогодні визначається навичками.  На думку керівника відділу навичок майбутнього Всесвітнього економічного форуму доктор Гог Сун Джу, навички перетворюються на звичайну валюту (2023).

Михайло Жук висловив думку, що сьогодні, крім диплома, потрібно сформувати готовність вчитись протягом життя та розширювати освітні можливості шляхом пошуку своєї реалізації в мережах, фахових проєктах, запровадженні соціальних інновацій.

Окремо було проаналізовано питання освіти 4.0 та важливості формування трьох пріоритетних навичок: уміння вирішувати практичні задачі; уміння спілкуватись, адаптованість. Ці позиції викликали активне обговорення учасників. Спікер показав важливість інтегровано розуміння освіти 4.0 та революції перенавичок. При цьому було запропоновано аналіз ризиків сучасного розвитку Всесвітнім економічним форумом у 2024 році. Особливу увагу приділено аналізу ризиків на найближчі 2 роки, серед яких на першому місці стоїть дезінформація. Студентам і викладачам було запропоновано до обговорення ідею формування проєктів і пошуку європейських партнерів до року «цифрової громадянської освіти» в ЄС (2025 р.).

Заключна частина гостьової лекції була присвячена відповідям на запитання та обговоренням. Михайло Жук пообіцяв провести ще одну зустріч у формі обговорення ідей, перспективності, дорожніх карт конкретних проєктів.

Протягом гостьової лекції спікер показав можливості проблемно- ресурсного та індикативно-технологічного вимірів освіти і досліджень. Запис гостьової лекції можна переглянути на ютуб-каналі БІНПО за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=lHnv8lg7Ucs