У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ІІ ВСЕУКРАЇНСЬКА СТУДЕНТСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СОЦІАЛЬНО-ОСВІТНІ ДОМІНАНТИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНОГО КОМПЕТЕНТНОГО ФАХІВЦЯ»

У БІНПО ВІДБУЛАСЯ ІІ ВСЕУКРАЇНСЬКА СТУДЕНТСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СОЦІАЛЬНО-ОСВІТНІ ДОМІНАНТИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНОГО КОМПЕТЕНТНОГО ФАХІВЦЯ»

18 травня 2023 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбулася ІІ Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Соціально-освітні домінанти професійної підготовки сучасного компетентного фахівця». Проведення конференції приурочене до Дня науки в Україні та Всесвітнього Дня вишиванки.

Мета конференції:обґрунтування соціальних та освітніх домінант підготовки сучасного компетентного фахівця в закладі вищої освіти, обговорення актуальних питань навчання і виховання сучасної молоді в період війни, координація науково-дослідної роботи.

Було зареєстровано понад 200 осіб, на пошту організаційного комітету конференції подано 80 тез доповідей студентів та аспірантів вітчизняних закладів вищої освіти. На конференції зафіксовано понад 150 точок підключення, працювали три студентські секції.

У конференції  взяли участь представники 18 провідних вітчизняних закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Модераторами виступили – Володимир Кулішов, завідувач кафедри педагогіки, психології та менеджменту БІНПО, кандидат педагогічних наук, доцент та Оксана Надточій, здобувачка ІІ курсу освітнього ступеня магістра спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки» БІНПО.

До Дня вишиванки колектив Інституту організував флешмоб «Вишивана країна БІНПО». Одягнувши вишиванку, кожен співробітник, здобувач освіти, замовник освітніх послуг показує єдність, незламність і красу українського народу. З один день відеоролик набрав 1150 переглядів у соцмережах. До флешмобу приєдналися педагоги, здобувачі освіти з різних куточків України.

Роботу конференції відкрила директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка Вікторія Сидоренко, яка привітала учасників конференції. У науковій доповіді «Кваліфікаційний розрив на ринку праці України: стан і механізми його подолання» звернено увагу на проблему невідповідності кваліфікаційних навичок випускників ЗВО сучасним запитам ринку праці. Вікторія Вікторівна проаналізувала фундаментальні причини так званої «кваліфікаційної ями», яка сьогодні поширена в усіх країнах світу та призводить до того, що випускники закладів освіти не можуть знайти роботу за спеціальністю і йдуть працювати на посади, які не відповідають їхній кваліфікації.

До Дня науки в Україні вручено нагороди і подяки здобувачам освіти, науково-педагогічним працівникам та ключовим стейкголдерам:

  • у номінації: «Кращий стейкголдер року – 2023» відзначено Вікторію Баркар, директорку ДНЗ «Білицький професійний ліцей» Донецької області; Ларису Товстоног – завідувачку ДНЗ «Дзвіночок» Чабанівської ОТГ;
  • у номінації «Лідер студентського самоврядування – 2023», нагороду отримала Наталія Ткач – голова Колегії студентського самоврядування, здобувачка ІІ курсу освітнього ступеня магістра спеціальності 053 «Психологія» БІНПО;
  • у номінації «За наукові та освітні досягнення – 2023»відзнакуотримала Лідія Горошкова,професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту, докторка економічних наук, професорка, яка підготувала упродовж 2022-2023 рр. 7 переможців всеукраїнських та міжнародних конкурсів студентських наукових робіт;
  • у номінації «Професійне партнерство і співпраця» нагороду отримала Олена Васильєва, декан факультету міжнародного туризму та економіки НУ «Запорізька політехніка», докторка економічних наук, професорка.

Серед здобувачів освіти БІНПО нагороди отримали: Ольга Лебідь, здобувачка І курсу освітнього ступеня магістра спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки, у номінації «Кращий магістрант року – 2023», Марія Єрмолович, здобувачка І курсу освітнього ступеня магістра спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки, у номінації «Творчий прорив року – 2023».

За результами конкурсу «Кращий викладач БІНПО ‑ 2023» перемогу здобула Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка.

Учасників конференції привітала Наталія Муранова, проректорка з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків ДЗВО «Університет менеджменту освіти», докторка педагогічних наук, професорка, яка відзначила плідну роботу колективу БІНПО та вагомий внесок у підготовку сучасного конкурентоспроможного фахівця.

З привітальними словами до учасників конференції виступили: Thierry Mаск, головний директор Sinapse Print Simulators (Франція); Олена Васильєва, член-кореспондент Академії економічних наук України, декан факультету міжнародного туризму та економіки Національного університету «Запорізька політехніка», докторка економічних наук, професорка; Наталія Ткач, голова Колегії студентського самоврядування, здобувачка ІІ курсу освітнього ступеня «магістр» спеціальності 053 «Психологія» Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України; Enn Kerner, віце-президент «Естонського Союзу Інженерів» та член консультативної ради «Міжнародного гуртка освітніх інститутів графіки, медіа технологій та менеджменту поліграфії» (Естонія).

На пленарному засіданні з науковими доповідями виступили: Василь Триснюк, завідувач відділу досліджень навколишнього середовища Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, доктор технічних наук, старший науковий співробітник, із науковою доповіддю: «Освіта і наука у повоєнній відбудові України»;Михайло Жук,доцент кафедри соціально-гуманітарної освіти Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат філософських наук, доцент, із науковою доповіддю: «Український вимір освіти 4.0: виклики та трансформаційні зміни»; Анна Яцишин, заступниця голови Ради молодих вчених НАПН України, провідна наукова співробітниця Інституту цифровізації освіти НАПН України, докторка педагогічних наук, із науковою доповіддю: «Рада молодих вчених як середовище для розвитку організаторських та лідерських якостей особистості»; Юрій Скиба, заступник директора з наукової роботи Інституту вищої освіти НАПН України, доктор педагогічних наук, доцент, із науковою доповіддю: «Студентське самоврядування та його роль у забезпечення якості вищої освіти»); Станіслав Горошков, здобувач І курсу освітнього ступеня бакалавра спеціальності 101 «Екологія» НУ «Києво-Могилянська академія», із науковою доповіддю: «Risk management and lost profits calculations of business entities»; Дмитро Крушельницький, здобувач І курсу освітнього ступеня магістра спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки» БІНПО, із науковою доповіддю: «Інноваційні технології навчання у закладі освіти».

Науковий дискурс було спрямовано на вирішення актуальних питань професійної підготовки сучасного компетентного фахівця. Підсумки пленарного засідання підвела директорка БІНПО Вікторія Сидоренко, яка зазначила, що такий формат наукових дискусій надає новий імпульс та підтримку подальшому професійному розвитку сучасних фахівців.

Конференція продовжила роботу у трьох секціях. Цікавим та професійно-зорієнтованим було обговорення питань на засіданнях секцій, що розглянули теоретичні і практичні аспекти підготовки фахівців із психології, освітніх, педагогічних наук та менеджменту.

Завдяки відкритому простору не було бар’єрів у спілкуванні, усі охочі мали можливість ставити запитання, ділитися досвідом, проєктувати шляхи майбутньої професійної діяльності.

Запис пленарного засідання Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції«Соціально-освітні домінанти професійної підготовки сучасного компетентного фахівця» можна переглянути на ютуб-каналі БІНПО за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Hue7Zn2RB18