У БІНПО ВІДБУВСЯ ГОСТЬОВИЙ ВОРКШОП «СТРАТЕГІЇ ПРОТИДІЇ ПРОФЕСІЙНОМУ ВИГОРАННЮ» ВІД КЛАСТЕРА ПОЛІГРАФІЧНОЇ ІНДУСТРІЇ, ВИДАВНИЦТВ ТА ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

У БІНПО ВІДБУВСЯ ГОСТЬОВИЙ ВОРКШОП «СТРАТЕГІЇ ПРОТИДІЇ ПРОФЕСІЙНОМУ ВИГОРАННЮ» ВІД КЛАСТЕРА ПОЛІГРАФІЧНОЇ ІНДУСТРІЇ, ВИДАВНИЦТВ ТА ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

08 грудня 2023 року науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у гостьовому воркшопі «Стратегії протидії професійному вигоранню».

Організатором заходу виступив Кластер поліграфічної індустрії, видавництв та цифрових технологій «Поліграфія: логістика, сервіс, якість» (Наталя Ісаєва, голова Кластеру, директор ТОВ «Видавничо-поліграфічний дім «Формат А+») у межах реалізації спільного плану діяльності з БІНПО на 2023 рік.

Фасилітатор воркшопу – Олена Бобир, практичний психолог, спеціаліст з кризового консультування, кар’єрний консультант, сертифікований тренер, коуч та супервізор за європейськими стандартами Асоціації національних супервізійних організацій Європи (ANSE) та Української Спілки Супервізії та Коучингу (УССК), підприємець, консультант і член кластеру.

Під час онлайн-заходу було 150 точок підключення.

Мета воркшопу: надати допомогу учасникам своєчасно розпізнати симптоми та причини професійного вигорання; сприяти розвитку самоусвідомлення та саморефлексії для формування власних стратегій протидії професійному вигоранню; забезпечити обмін ефективними стратегіями протидії вигоранню, які можна впровадити на індивідуальному та колективному рівнях; формування рекомендацій та ініціатив для покращення робочої культури та умов праці.

Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка, відкрила захід, представила модель партнерства з Кластером та безпосередньо фасилітатора події – Олену Бобир, передала право модерувати – Олені Юденковій, ученому секретарю БІНПО. Олена Юденкова представила студентству переваги кластерних партнерств і принципи розвитку кластерних політик в регіонах.

Під час першої сесії воркшопу учасники ознайомилися з ознаками та фазами професійного професійного вигорання (сутність роботи та соціально – поведінкові аспекти) та провели практичну діагностику вигорання, детально проаналізували фактори, що сприяють вигоранню.

Під час другої сесії Олена Бобир презентувала ефективні стратегії та практичні поради для протидії професійному вигоранню.

Учасники гостьового воркшопу усвідомили важливість визначення пріоритетів своїх цінностей та відпрацювали техніку роботи на упередження професійного вигорання. Проаналізували можливість прояву емоційної напруги, яка виникає під час дії стресора, та шляхи трансформації її для уникнення подальшого впливу на здоров’я.

Олена Бобир звернула увагу присутніх на те, що в професійній діяльності необхідно складати плани розвитку, щоб бачити, в якому руслі рухатись далі, тим самим відпрацьовуючи складні задачі. Для того, щоб у професійній діяльності легше вирішувати складні ситуації, учасникам заходу було продемонстровано методику, що дозволяє прийти до успіху зі збереженим психоемоційним станом.

Під час воркшопу було виявлено, що професійне вигорання є серйозною проблемою особливо в умовах військового стану. Учасники зазначили важливість своєчасної діагностики та впровадження стратегій протидії. Рекомендації включають в себе регулярні тренінги, психологічну підтримку та позитивні зміни в робочому середовищі. Воркшоп проходив в теплій, дружній атмосфері, із використанням практичних та інтерактивних вправ.

Студенти та науково-педагогічні працівники БІНПО висловлюють щиру подяку стратегічному партнеру – Кластеру поліграфічної індустрії, видавництв та цифрових технологій в особі Наталі Ісаєвої та безпосередньо тренеру Олені Бобир за активну участь та конструктивний внесок у розвиток освітнього середовища БІНПО. Результати воркшопу також будуть використані для розробки подальших заходів при реалізації освітніх програм у частині психосоціального здоров’я.