У БІНПО ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ «БЕЗПЕЧНЕ ТА ЗДОРОВЕ РОБОЧЕ СЕРЕДОВИЩЕ – ОСНОВНИЙ ПРИНЦИП ТА ПРАВО НА РОБОТІ»

У БІНПО ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ «БЕЗПЕЧНЕ ТА ЗДОРОВЕ РОБОЧЕ СЕРЕДОВИЩЕ – ОСНОВНИЙ ПРИНЦИП ТА ПРАВО НА РОБОТІ»

10 травня 2024 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбувся круглий стіл «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі» у рамках онлайн-студії «Марафон безпеки».

Організатор заходу: кафедра технологій навчання, охорони праці та дизайну.

Захід зібрав понад 360 учасників із 17 областей України, зокрема Київської, Херсонської, Полтавської, Дніпропетровської, Чернігівської, Луганської, Донецької, Сумської, Кіровоградської, Черкаської, Житомирської, Рівненської, Миколаївської, Одеської, Вінницької, Харківської областей. Серед них: педагоги закладів професійної (професійно-технічної) освіти; керівники та методисти навчально-методичних центрів професійно-технічної освіти; представники закладів фахової передвищої та вищої освіти; здобувачі вищої освіти; випускники БІНПО; роботодавці.

Мета заходу: підвищення рівня обізнаності щодо питань безпеки праці та збереження здоров’я всіх учасників освітнього процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти.

Модератор заходу: Галина Коссова-Сіліна, завідувачка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, кандидатка педагогічних наук, доцентка.

Спікерами заходу виступили: Світлана Швидка, доцентка кафедри технологій навчання, охорони праці та дизайну, кандидатка фізико-математичних наук; Надія Крюковська, викладачка спецдисциплін, інженер з охорони праці комунального закладу «Дніпровське вище професійне училище будівництва» Дніпровської міської ради, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист; Євген Куцак, майстер виробничого навчання з професії «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування», викладач «Спецтехнологія» Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського, спеціаліст першої категорії.

Світлана Швидка під час доповіді «Здоров’я та безпека – основний принцип і право на роботі» наголосила на включенні Міжнародною конференцією праці «безпечного та здорового робочого середовища» до рамок основних принципів і прав у сфері праці Міжнародної організації праці, розкрила основні переваги здорового робочого середовища та  необхідні кроки для його створення.

Надія Крюковськау майстер-класі «Забезпечення здорових та безпечних умов освітнього процесу ЗП(ПТ)О: вимоги нормативно-законодавчих актів з охорони праці» акцентувала увагу на основних законодавчо-нормативних актах з охорони праці та безпеки життєдіяльності, виконання яких сприятиме створенню безпечного освітнього середовища.

Євген Куцак під час майстер-класу «Мінна безпека: правила, які має знати кожен» зосередив увагуна чотири аспекти викладання мінної безпеки: уміння розпізнавання вибухонебезпечних предметів (ВНП), визначати фактично небезпечні місця, знати попереджувальні знаки та алгоритм дій у разі знаходження  ВНП.

Доповідачі наголосили, що безпечне та здорове робоче середовище є запорукою зміцнення трудового потенціалу і національної безпеки держави, а безпечне та здорове виробниче середовище – основним принципом та правом на роботі.

Учасники круглого столу відзначили, що кожен працівник у процесі роботи має свідомо ставитися до власного здоров’я, дбати про особисту безпеку та про безпеку оточуючих і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці.

Переглянути запис круглого столу можна на ютуб-каналі БІНПО за покликанням: https://youtu.be/iJ7ypmYY25I

Дякуємо всім учасникам заходу за активну комунікацію та співпрацю!