У Вінниці відбувся семінар для регіональних представників закладів післядипломної педагогічної освіти

У Вінниці відбувся семінар для регіональних представників закладів післядипломної педагогічної освіти

Сучасне рабство може торкнутися кожного, не залежно від соціального статусу, віку, статі, освіти. Статистика сумна – торгівля людьми набирає обертів в усьому світі.

У 2016 році в Україні затверджено Державну соціальну програму протидії торгівлі людьми на період до 2020 року, метою якої є запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності виявлення осіб, які вчиняють такі злочини або сприяють їх вчиненню, а також захист прав осіб, постраждалих від торгівлі людьми, особливо дітей, та надання їм допомоги. На реалізацію цієї Програми Міністерством освіти і науки затверджено План заходів щодо протидії торгівлі людьми на період до 2020 року (наказ МОН від 8 квітня 2016 р. № 405).

У рамках Проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи в сфері протидії торгівлі людьми, в Україні» 14–15 березня 2019 року у Вінниці відбувався семінар для регіональних представників закладів післядипломної педагогічної освіти із зазначеної проблематики. Організатор заходу – Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

У семінарі взяла участь Вікторія Наумова – старший викладач кафедри професійної та вищої освіти і права ЦІПО.

Із вітальним словом до учасників семінару і побажанням плідної творчої співпраці звернулась Лілія Грудко, керівник програми «Людська безпека» Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Пані Лілія здійснила огляд заходів Координатора проектів ОБСЄ у сфері протидії торгівлі людьми за 2018 рік, проінформувала присутніх про впровадження дистанційного курсу «Протидія торгівлі людьми в Україні» (з 1 листопада 2018 року усі охочі можуть скористатися безкоштовним онлайн-курсом «Протидія торгівлі людьми в Україні». Режим доступу для реєстрації на курс: https://courses.ed-era.com/…/course-v1:EdEra_OSCE+ST1…/about), нові публікації у сфері протидії торгівлі людьми та найкращі практики в організації превентивної роботи.

У роботі семінару взяли участь та виступили із доповідями: Надія Семчук, кандидат філософських наук, доцент, старший науковий співробітник відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Інституту модернізації змісту освіти, Наталія Кравченко, завідувач сектору міжнародних зв'язків Інституту модернізації змісту освіти та Олександр Кочерга, кандидат психологічних наук, доцент, заступник директора з навчально-методичної роботи Інституту післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка.

У ході семінару часники ознайомилися з кращими міжнародними практиками з протидії торгівлі дітьми (на прикладі США) (доповідач – Ельвіра Мручковська, керівник Чернівецького обласного громадського об’єднання «Сучасник», викладач педагогічного коледжу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича).

У практичній частині заходу було презентовано методику проведення інформаційно-просвітницьких заходів з протидії торгівлі людьми(модератор – Ніна Пахом’юк, голова правління громадського об’єднання «Волинські перспективи», викладач Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій).

Представники обласних ІППО обмінювалися досвідом, ділилися планами на майбутнє та висловили впевненість у тому, що зростання рівня правової та соціокультурної компетентності освітян прискорить можливість створення превентивного освітньо-інформаційного простору у навчальному закладі щодо потрапляння дітей у ситуації торгівлі людьми.