УЧАСТЬ БІНПО В КОРОТКОТЕРМІНОВОМУ ПРОЄКТІ: «ПІДВИЩЕННЯ ПОІНФОРМОВАНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ПРО МОЖЛИВОСТІ УЧАСТІ В ДОСЛІДНИЦЬКИХ ТА ІННОВАЦІЙНИХ ПРОГРАМАХ ЄС»

УЧАСТЬ БІНПО В КОРОТКОТЕРМІНОВОМУ ПРОЄКТІ: «ПІДВИЩЕННЯ ПОІНФОРМОВАНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ ПРО МОЖЛИВОСТІ УЧАСТІ В ДОСЛІДНИЦЬКИХ ТА ІННОВАЦІЙНИХ ПРОГРАМАХ ЄС»

10 серпня 2022 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України взяли участь у короткотерміновому проєкті «Підвищення поінформованості українських організацій про можливості участі у дослідницьких та інноваційних програмах ЄС», який фінансуєтсья Європейським Союзом та Міжнародним Фондом «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Виконавцями Проєкту є ГО «Агенція Європейських Інновацій» разом із партнерами.

Проєкт «Підвищення поінформованості українських організацій про можливості участі у дослідницьких та інноваційних програмах ЄС» має на меті залучити ширше коло українських організацій до участі у конкурсах дослідницьких та інноваційних програм ЄС через комплекс заходів з інформаційної та консультативної підтримки, а також просування партнерських профілів українських організацій у міжнародних інноваційних мережах та базах. Заплановано разом з активними організаціями ідентифікувати основні бар’єри та труднощі українських організацій щодо підготовки та виконання дослідницьких та інноваційних проєктів у рамках програм ЄС та надати рекомендації ключовим стейкголдерам України та ЄС. 

Першим заходом у межах проєкту став вебінар: «Огляд основних інноваційних програм ЄС Горизонт Європа, COST, LIFE, Digital Europe, EU4Health та сервіси для аплікантів».

Із вітальним словом до учасників звернулася Ольга Квашук, координаторка проєктів Європейської програмної ініціативи МФ «Відродження», представниця одного із ключових донорів проєкту. Пані Ольга запросила всіх учасників заходу активно долучатися до дослідницьких та інноваційних програм Європейського Союзу через діяльність відповідних тематичних міжнародних проєктів. Ширша участь українських організацій у конкурсах дослідницьких та інноваційних програмах ЄС сприятиме прискоренню реформ у цій галузі, а також частково зменшить негативний вплив суттєвого зменшення бюджетного фінансування наукових досліджень та інноваційних проєктів через кризові явища, спричинені війною росії в Україні.

Спікер заходу Іван Кульчицький, президент ГО «Агенція Європейських Інновацій», підкреслив, що отриманий Україною у червні 2022 року статус кандидата в члени ЄС створює нові виклики і можливості для розвитку національної науково-технічної та інноваційної сфери та її позитивного впливу на процеси відновлення України після війни. Однією з передумов перемоги України та її успішного розвитку є формування європейських підходів із залучення українських дослідників та інноваторів до зміцнення економіки, безпеки і суспільства. Без інноваційного прориву Україна не зможе перейти від сировинної моделі економіки до високотехнологічної моделі із значним експортним потенціалом. Цьому сприятиме інтеграція української дослідницької та інноваційної сфери до Європейського дослідницького та інноваційного простору.

Під час вебінару було здійснено детальний огляд основних інноваційних програм ЄС Горизонт Європа, а також дотичних до неї програм, зокрема COST, LIFE, Digital Europe, EU4Health та інших, сервіси для аплікантів від нового проєкту ГО АЄІ. Конкурси європейських програм мають високий рівень конкуренції, тому необхідно готувати якісні заявки та знаходити сильних партнерів для спільних проєктів. Саме тому в кожній країні ЄС є свої системи інформаційної та консультативної підтримки організацій у цих конкурсах.

Стартові тематичні заходи проєкту «Підвищення поінформованості українських організацій про можливості участі у дослідницьких та інноваційних програмах ЄС» будуть проведені у другій половині серпня та у вересні 2022 року.

Висловлюємо вдячність організаторам заходу за надану важливу і корисну інформацію. Сподіваємось на майбутню плідну творчу співпрацю із учасниками проєкту «Підвищення поінформованості українських організацій про можливості участі у дослідницьких та інноваційних програмах ЄС» задля розвитку нашої України.