УЧАСТЬ НАУКОВЦІВ УМО У ЗАХОДІ МОН УКРАЇНИ ДО ДНЯ НАУКИ

УЧАСТЬ НАУКОВЦІВ УМО У ЗАХОДІ МОН УКРАЇНИ ДО ДНЯ НАУКИ

20 травня 2022 року відбувся онлайн-захід присвячений Дню науки, за участю Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, представників МОН України, Національної академії наук України, Національного фонду досліджень і провідних вчених на темою: «Наука у воєнний час: інноваційний і технологічний розвиток для здобуття перемоги та відновлення України», у межах якого учасники обговорили проблеми сучасної науки у період воєнного стану та вплив підтримки міжнародних спільнот.

У заході взяло участь більше 1500 учасників у форматі онлайн на платформи ZOOM та з одночасною трансляцією на Facebook-сторінці МОН України.

До заходу долучилися також 27 науково-педагогічних і педагогічних працівників ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України на чолі з ректором Миколою Кириченком, проректором з навчально-наукової, освітньої роботи та міжнародних зв’язків Наталією Мурановою, проректором з наукової роботи та цифровізації Олегом Спіріним.Серед них науковці Центрального інституту післядипломної освіти: Лариса Оліфіра, Світлана Антощук, Олена Бондарчук, Сергій Касьян, Олена Коврига, Лариса Петренко, Наталія Пінчук, Ольга Просіна, Лариса Сергеєва, Галина Романова. Навчально-науковий інститут менеджменту та психології на заході представляли: Тетяна Рожнова, Олена Фещенко, Віра Драгунова, Тетяна Бурлаєнко, Ірина Сіданіч, Олена Дубініна. Активно долучилися і науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної освіти, серед яких були Вікторія Сидоренко, Володимир Кулішов, Алла Лукіянчук, Оксана Рудич, Валентина Борзенкова, Наталія Бабченко. Відзначили і День науки на заході працівники відділу наукової роботи університету: Інна Отамась, Наталія Зернова, Анна Науменко.

Відкрив захід гучною промовою Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, який привітав усіх науковців з Днем науки, подякувавши кожному освітянину та акцентувавши увагу на ролі працівників освіти у повоєнній відбудові країни. «Напередодні цього святкового для всіх нас дня, хочу кожного науковця привітати і подякувати з цією визначною подією, оскільки навіть війна, навіть варварські дії країни агресора не спинили наукового пошуку і жаги до нових знань, нових перетворень, до створення нового наукового продукту. Освітяни проводять і долають успішно ті виклики які у нас сьогодні є, пов’язані з руйнацією інфраструктури, з відтоком наукових кадрів. Ми отримуємо велику підтримку країн-друзів, країн партнерів, майже усього світу. Дуже приємно, що саме спільний науковий пошук призводить до вагомих результатів. Уся наукова спільнота прагне, щоб суспільство сприймало науку як реальне джерело економічного зростання нашої держави. Закликаю кожного з вас бути в співпраці між собою, з країнами-партнерами і їх науковцями, активно використовувати грантові програми. Наука, це рушійна сила розвитку людства, його прогресу. Результати сьогоднішніх наукових досліджень мають бути відкориговані в залежності від політичної та економічної ситуації, ситуації яка відбувається у нас в державі. Більш реально треба поставитись до обороноздатності, спрямування нашої науки на перспективні світові дослідження і реалізацію тих наукових розробок, які мають українські вчені. Зичу Вам цікавих і плідних наукових дискусій, пізнання нового в науці і відтворення наукових результатів в реальному секторі економіки. Наука заради миру. Слава Україні!», – звернувся до учасників заходу Сергій Шкарлет.

Захід покликаний підвищити усвідомлення громадськістю в Україні користі науки в такий непростий для України час, на якому необхідно представити потребу взаємодії між наукою, державою та бізнесом, зосередити увагу на здобутках та досягненнях науки під час військової агресії рф, актуалізувати нові виклики та завдання для сучасної науки.

З вітальним словом також звернувся Президент Національної академії наук України Анатолій Загородній.  

Олексій Шкуратов, заступник МОН України з питань європейської інтеграції виступив з доповіддю «Сучасний стан та виклики у сфері науково-технічної та інноваційної діяльності».

Ольга Полоцька, виконавчий директор Національного фонду досліджень України доповідала про «Національний фонд досліджень України: виклики, здобутки, перспективи».

Володимир Павліков, доктор технічних наук, професор, проректор з наукової роботи Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» висвітлив доповідь  «Науково-технічні розробки вчених задля перемоги в умовах війни».

Оксана Крукевич , в.о. керівника експертної групи з питань розвитку інновацій МОН України розповіла про «Платформу «Наука та бізнес» - інструмент ефективної взаємодії та пошуку рішень в умовах воєнного стану».

Григорій Мозолевич, керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору МОН України описав «Національний план відкрита наука - вектор інтеграції до Європейського дослідницького простору»

Роман Небесний, доктор технічних наук, начальник науково-дослідної частини Національного університету «Львівська політехніка» доповів про «Наукові розробки Львівської політехніки: створення вітчизняного виробника гідрогелевих лікувальних пов’язок».

Олеся Ващук, доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри криміналістики Національного університету «Одеська юридична академія», голова Ради молодих учених при МОН про «Нові можливості для молодих вчених в умовах війни».

Онлайн-захід відбувся на високому організаційному та науковому рівні.