УЧАСТЬ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ННІМП В ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНІЙ ТА НАУКОВО-ОСВІТНІЙ ПЛАТФОРМІ «ВІД ІСТОРИЧНОЇ СЛАВИ ДО УСПІШНОГО МАЙБУТТЯ»

УЧАСТЬ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ННІМП В ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНІЙ ТА НАУКОВО-ОСВІТНІЙ ПЛАТФОРМІ «ВІД ІСТОРИЧНОЇ СЛАВИ ДО УСПІШНОГО МАЙБУТТЯ»

З 01 травня по 23 червня 2019 р. ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» виступив співорганізатором щорічних днів Українсько-польської культури, науки і освіти «POD JEDNYM NIEBEM» та Днів Європи -2109 «Україна–Польща–Словаччина».

31 травня – 01 червня 2019 р. представники Навчально-наукового-інституту менеджменту та психології ДВНЗ «Університет менеджменту освіти»: директор ННІМП, доктор наук з державного управління, професор Олена Алейнікова, заступник директора ННІМП з навчально виховної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Дубініна, завідувач кафедрою економіки, підприємництва та менеджменту, кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Бурлаєнко взяли участь вІнформаційно-просвітницькому заході «Історико-культурна та науково-освітня платформа «Від історичної слави – до успішного майбутнього», який відбувся на базі Запорізького Національного Університету та Запорізької обласної державної адміністрації.

Під час інформаційно-просвітницького заходу було проведено Круглий стіл «ЗНУ – Україна – Європа: можливості і перспективи інтеграції в єдиний освітній простір», модератором якого виступила завідувач кафедри фінансів, банківської справи та страхування Інженерного інституту Запорізького національного університету, доктор економічних наук, професор Наталя Метеленко. В засіданні Круглого столу прийняли участь: заступник Голови Районної адміністрації Запорізької міської Ради Віталій Гриценко; директор Інженерного інституту ЗНУ Геннадій Коломоєць; директор Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Олена Коваленко та директор ННІМП УМО, професор Олена Алейнікова з доповіддю «Реформи децентралізації в Україні׃ новий етап». Виступ викликав схвальні відгуки, дискусію серед учасників Круглого столу та зацікавленість представленими матеріалами, що підтверджує актуальність наукової проблематики. Учасники Круглого столу «ЗНУ – Україна – Європа: можливості і перспективи інтеграції в єдиний освітній простір» обговорили такі питання:

  • «Фінансова безпека підприємства в умовах економічної невизначеності»;
  •  «Тенденції реалізації продукції підприємств машинобудування і металургії на рівні регіону та держави»;
  • «Освіта для демократичного громадянства».

В рамках Круглого столу працювала науково-практична студія ННІМП УМО «Розвиток інформаційно-аналітичної компетентності педагога в умовах трансформаційних змін суспільства» в межах якої Оксана Дубініна, Тетяна Бурлаєнко провели тренінг «Попередження булінгу в дитячо-юнацькому колективі» У тренінгу взяло участь 53 особи серед яких представники шкіл, коледжів та методичних центрів м. Запоріжжя. Кожен з учасників тренінгу отримав корисні практичні поради щодо попередження булінгу серед підлітків.

Другою частиною заходу було передбачено Круглий стіл, присвячений Яну III Собеському, який відбувся за участю сенатора Республіки Польща Артура Важохи, Віце-консула Республіки Польща в Україні у Харкові Яна Здановського, проректора з наукової роботи ЗНУ, професора Геннадія Васильчука, співробітників Національного заповідника «Хортиця», Центру польської мови і культури ім. Яна ІІІ Собеського, науковців Запорізького національного університету, представників польських національно-культурних товариств Енергодара та Запоріжжя.

Під час круглого столу були порушені такі питання:

  • «Предмети польського походження з фондової колекції Національного заповідника «Хортиця», пов’язані з постаттю Яна ІІІ Собеського»;
  • «Ян ІІІ Собеський: король і лицар кохання»;
  • «Ян ІІІ Собеський – освічений монарх – випускник Ягеллонського університету»;
  • «Ян ІІІ Собеський – козацький король»;
  • «Віденська битва 1683 року: остання «вікторія» об’єднаної Європи»; «Правобережна Україна в геополітичних планах Яна ІІІ Собеського» тощо.

Вітаючи учасників інформаційно-просвітницького заходу, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко провів історичні паралелі між Україною та Польщею, зазначивши׃ «Ми маємо багато спільних сторінок історії та повинні робити висновки з минулого. Ми також маємо дискутувати навколо спірних питань та разом долати стереотипи, зокрема щодо постаті гетьмана Богдана Хмельницького, Короля Яна ІІІ Собеського, подій національно-визвольних змагань українського народу на початку ХХ ст.».

Враховуючи те, що будь-який науковий, інформаційно-просвітницький захід – є не тільки можливістю обміну думками і апробуванням своїх теоретичних опрацювань його учасниками, а й прекрасною нагодою для нових знайомств, в усіх учасників заходу була можливість для неформального спілкування та отримання незабутніх вражень. Особливо незабутніми було відвідування національного заповідника «Хортиця».

Організувати такого роду Міжнародний захід – справа серйозна і відповідальна! Від імені ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» висловлюємо щиру вдячність організаційному комітету, почесним організаторам та координаторам міжнародного заходу міста Запоріжжя.