УЧАСТЬ НПП ДЗВО «УНІВЕРСИТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ ОСВІТИ» У ФОРУМІ ІЗ ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ В УКРАЇНІ

УЧАСТЬ НПП ДЗВО «УНІВЕРСИТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ ОСВІТИ» У ФОРУМІ ІЗ ЗАКОНОДАВЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСВІТИ ДОРОСЛИХ В УКРАЇНІ

06 квітня 2023 року відбувся Форум із законодавчого забезпечення освіти дорослих в Україні. На ньому були представлені підвідомчі установи Національної академії педагогічних наук України, ДЗВО «Університет менеджменту освіти» та Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих імені Івана Зязюна, які брали активну участь у створенні Закону України «Про навчання та освіту дорослих», що обговорювався на заході.

Національну академію педагогічних наук України в процесі створення Закону представляли академіки Нелля Ничкало, Віктор Олійник, член-кореспондент НАПНУ, директор ІППОД імені Івана Зязюна, голова Української асоціації освіти дорослих Лариса Лук'янова, ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти», професор Микола Кириченко, директор Центрального інституту післядипломної освіти ДЗВО «УМО», професор Тамара Сорочан.

Закон має дати новий поштовх до розвитку галузі освіти дорослих, яка набуває все більшого значення у зв’язку зі змінами ринку праці, зумовленими війною. Також для кожного громадянина України Закон має гарантувати можливості для особистісного і професійного розвитку. Таким чином, дія Закону стосується підготовки, підвищення кваліфікації, перепідготовки, навчання впродовж життя в цілому, поширюється на всі галузі економіки. Це відрізняє Закон України «Про навчання і освіту дорослих» від інших законів у галузі освіти.

У роботі форуму взяли участь Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради України; Юлія Гришина, Народна депутатка України, голова Підкомітету з питань вищої освіти Верховної Ради України; Андрій Вітренко, заступник Міністра освіти і науки України, інші посадові особи.

Модераторами заходу стали Микита Андреєв, виконавчий директор Української асоціації освіти дорослих, голова Громадської ради при МОН України; Олег Смирнов, директор Представництва DVV International в Україні, член виконавчої ради Європейської асоціації освіти дорослих.

Попередньо учасники заходу ознайомилися з текстом Закону, а також з понад 1100 правками, внесеними Народними депутатами України.

Виконавчий директор УАОД Микита Андреєв зробив аналіз основних положень Закону та правок до нього. У панельній дискусії, на секціях та підведенні підсумків виступили академік НАПНУ Нелля Ничкало, член-кореспондент НАПНУ Лариса Лук’янова, професор Тамара Сорочан. Також у виступах були представлені всі суб’єкти складної галузі освіти дорослих: заклади післядипломної, вищої, професійної, професійно-технічної освіти, громадські і благодійні організації, підприємства, самозайняті підприємці.