УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ: «ВИКОРИСТАННЯ ПЛАТФОРМИ WEB OF SCIENCE»

УЧАСТЬ У ВЕБІНАРІ: «ВИКОРИСТАННЯ ПЛАТФОРМИ WEB OF SCIENCE»

13 квітня 2023 року науково-педагогічні працівники Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяли участь у вебінарі для вчених, присвячений використанню платформи «Web of Science».

Спікерка заходуІрина Тихонкова, консультантка з регіональних рішень компанії «Clarivate».

Вебінар пройшов у форматі майстер-класу, під час якого крок за кроком розбирали алгоритми пошуку необхідної інформації у «Web of Science». Слухачі отримали змогу дізнатися про можливості платформи, аналіз впливовості та вибір видань для публікації результатів власних досліджень.

На вебінарі розглянули чотири типи пошуків Web of Science Core Collection: базовий, розширений, у пристатейній бібліографії та за автором. Спікерка доступно представила можливості пошуку потрібних запитів, їх джерела, синтаксис пошуків, складнощі з якими можуть стикнутися користувачі та як їх уникнути. Зауважила на умовах збереження та аналізу результатів.

Web of Science – платформа, на якій розміщено бази наукової літератури і патентів. Центральною частиною платформи є наукометрична, реферативна, міжнародна база даних Web of Science Core Collection WoS, яка включає в себе понад 18 000 провідних журналів, розміщені у трьох ключових індексах наукової літератури.

Платформа Web of Science (WoS) пропонує доступ до бібліографічних даних наукових статей з престижних періодичних видань, книг та матеріалів наукових конференцій із зазначенням реальної цитованості цих матеріалів. У базі даних WoS індексуються журнали з різних дисциплін: технічні; біологічні; природничі; гуманітарні; суспільні; мистецтво.

Доступ до Web of Science відкриває для кожного вченого багато можливостей для знайомства з науковою літературою світового рівня. Центральною платформою цитування є база даних Web of Science Core Collection, до якої входять більше 18000 видань, які розташовані в трьох індексах цитування наукового матеріалу. Web of Science постійно розширює свою мультидисциплінарну колекцію.

Для аналізу та формування наукової стратегії існує показник імпактфактор (IF), який розраховується тільки для видань, які входять в Science Citation Index Expanded (SCIE) та Social Science Citation Index (SSCI). Цей показник є дуже корисним і демонструє впливовість журналу. Його розраховують для видань на певний рік. Для того, щоб підрахувати імпактфактор, наприклад, за певний рік необхідно порахувати кількість цитування за цей рік, тих наукових робіт, які були опубліковані в двох попередніх роках та поділити цей показник цитування на кількість робіт, надрукованих в тому журналі, який нас цікавить. Підсумки підбивають у кінці кожного року, коли зібрана всю сукупність наукових згадок. Про щорічні результати цього показника можна дізнатися у червні в аналітичному звіті «Journal Citation Reports», який збирає інформацію про всі журнали, що мають імпакт-фактор.

Web of Science – це дуже авторитетна база даних, яка відбирає тільки якісні статті для публікації, забезпечує ретельне рецензування та професійних спеціалістів. Журналу потрапити в цю базу даних досить складно. Фахівці платформи перевіряють видання, щоб воно відповідало усім критеріям, і не було неякісним.

Науково-педагогічні працівники БІНПО щиро вдячні спікеру та організаторам вебінару за створення умов підвищення кваліфікації з такої актуальної для вчених тематики.