В УМО ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ ЩОДО СПРИЯННЯ ВІДНОВЛЕННЮ ТА ПОЛІПШЕННЯ ЗДОРОВ’Я ГОСТОМЕЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

В УМО ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ ЩОДО СПРИЯННЯ ВІДНОВЛЕННЮ ТА ПОЛІПШЕННЯ ЗДОРОВ’Я ГОСТОМЕЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

09 липня 2022 року в ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України одинадцять інституцій підписали меморандум про співпрацю щодо сприяння відновленню та розвитку Гостомельської територіальної громади, зокрема:

  • Центр відновлення Гостомельської громади при Гостомельській селищній військовій адміністрації (Єхануров Ю.І.);
  • Комунальне некомерційне підприємство «Гостомельський центр первинної медико-санітарної допомоги» Гостомельської селищної ради (Юзвак О.Ф.);
  • Благодійна організація «Всеукраїнський благодійний фонд «Україна-ЮНЕСКО» (Прядка Т.А.);
  • Foundation for Future «FFF» (Бебешко Т.А.);
  • ГО «Українська Асоціація Сімейної Медицини» (Толстанов О.К.);
  • ГО «Українська Медична Експертна Спільнота» (Надутий К.О.);
  • ГО «Український Медичний Клуб» (Сорока І.М.);
  • ГО «Аналітично-консалтинговий центр публічного врядування і права» (Петроє О.М.);
  • ГО «Інститут циркулярної та водневої економіки» (Апальков С.С.);
  • Державний заклад вищої освіти «Університет менеджменту освіти» НАПН України (Кириченко М.О.);
  • ГО «Цифрова агенція «Е-Екологія» (Мороз В.В.).

Головною метою співпраці визначено досягнення максимально можливого рівня здоров’я жителів Гостомельської територіальної громади, включно із наданням якісної та доступної медичної допомоги на основі забезпечення ефективного функціонування КНП «Гостомельський ЦПМСД» Гостомельської селищної ради. Сторони домовилися про співпрацю на основі принципів сталого розвитку, публічно-приватного партнерства, програмно-проєктного підходу, широкого застосування інноваційних розробок й сучасних технологій.

Голова Центру відновлення Гостомельської громади при Гостомельській селищній військовій адміністрації Юрій Єхануров у вступному слові звернув увагу на необхідності системного підходу до відновлення інфраструктури та надання публічних послуг на територіях, постраждалих унаслідок війни російської федерації проти України. За його словами, співпраця громадськості, наукових установ та закладів освіти має стати ключовим чинником започаткування і впровадження проєктів для необхідних змін. Також він наголосив на невідкладності появи таких проєктів, адже громада потребує вирішення дуже великої кількості завдань у стислі терміни, щоб забезпечити базові  умови життєдіяльності.

Ректор УМО Микола Кириченко, вітаючи учасників зібрання, зосередився на важливості немедичних чинників здоров’я, а саме здорового способу життя, поінформованості населення про методи забезпечення здоров’я, здійснення психологічної підтримки, ефективної управлінської діяльності на засадах відкритості та наукової обґрунтованості тощо. Він відзначив суттєвий потенціал колективу університету для проведення наукової і освітньої діяльності в цьому напрямі і бажання зробити внесок УМО у відновлення і розвиток Гостомельської територіальної громади.

Після підписання меморандуму відбулася стратегічна сесія щодо визначення підходів до відновлення та забезпечення сталого розвитку Гостомельської територіальної громади.

Свої пропозиції від УМО НАПН України презентували Наталія Муранова – проректор з науково-педагогічної, освітньої роботи та міжнародних зв’язків; від кафедри публічного управління і проектного менеджменту ННІМП УМО НАПН України – професори кафедри Володимир Мороз та Ія Дегтярьова; від ГО «Аналітично-консалтинговий центр публічного врядування і права» – голова Ольга Петроє таексперт Наталія Плахотнюк; від Foundation for Future «FFF» – співзасновник ГО Тарас Бебешко; від ГО «Інститут циркулярної та водневої економіки» – член Правління Сергій Апальков; від ГО «Українська Медична Експертна Спільнота» – член Координаційної ради ГО Костянтин Надутий;від ГО «Український Медичний Клуб»– президент Іван Сорока. Політичний експерт Тетяна Лупова звернула увагу присутніх на необхідності системної інформаційно-комунікативної діяльності в реалізації пропонованих ініціатив. 

Модератор заходу Ігор Найда – громадський діяч, засновник платформи «Сходи в майбутнє», один з ідеологів започаткованої меморандумом співпраці, висловив свої сподівання щодо злагодженої роботи зі сприяння відновленню і розвитку Гостомельської територіальної громади та поширення позитивного досвіду в інших регіонах України.