Відбулася Всеукраїнська науково-практична Internet-конференція «Професійна підготовка кваліфікованих робітників в умовах євроінтеграції»

Відбулася Всеукраїнська науково-практична Internet-конференція «Професійна підготовка кваліфікованих робітників в умовах євроінтеграції»

07 листопада 2018 року з 10-00 до 12-30 на базі Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти (БІНПО) ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України (м. Біла Церква Київської області) відбулася Всеукраїнська науково-практична Internet-конференція «Професійна підготовка кваліфікованих робітників в умовах євроінтеграції», на якій здійснено обговорення та обмін педагогічним досвідом щодо реалізації європейських освітніх практик та організації міжнародної співпраці у системі професійної підготовки кваліфікованих робітників в Україні.

Організатори заходу: кафедра методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін (МПО та СГД) за науковим консультуваннямInternet-конференціїОлійника Віктора Васильовича, дійсного члена НАПН України, д.п.н., професора, заслуженого працівника освіти України, професора кафедри відкритих освітніх систем та інформаційно-комунікаційних технологій Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України.

У рамках роботи Internet-конференції доповіді представили науковці ДВНЗ «УМО» НАПН України та педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти Закарпатської, Київської, Дніпропетровської, Одеської та Сумської областей. У роботі заходу взяли участь педагоги Донецької, Миколаївської, Харківської, Кіровоградської та Полтавської областей.

У роботі пленарного засідання конференції у режимі он-лайн було заслухано та обговорено 11 доповідей за проблематикою заходу.

Учасників конференції привітав Ситніков Олександр Пантелійович, директор БІНПО ДВНЗ «УМО» НАПН України, к. іст. н., доцент.

Сілаєва Ірина Євгенівна, завідувач кафедри МПО та СГД БІНПО ДВНЗ «УМО» НАПН України., к. т. н., доцент, старший науковий співробітник акцентувала увагу учасників заходу на актуальності впровадження європейського досвіду у професійну освіту та наголосила, що позитивні результати можуть бути отримані за умови готовності педагогічних працівників до здійснення інноваційної освітньої діяльності. Вона відзначила, що особливе місце у формуванні та розвитку професійної компетентності педагогів належить системі підвищення кваліфікації.

Сергеєва Лариса Миколаївна, професор кафедри публічного адміністрування та менеджменту освіти Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України, д. п. н., професор присвятила свою доповідь особливостям сучасних євроінтеграційних процесів у професійній освіті України та розкрила сутність формальної, неформальної та інформальної освіти, їх значення для розвитку професійної компетентності робітничих кадрів та визначила принципи автентичного оцінювання.

Самойленко Наталія Юріївна, директор НМЦ ПТО у Сумській області, к. п. н., презентувала діяльність Сумського центру розвитку кар’єри та окреслила перспективи співпраці з роботодавцями у межах цього проекту.

Білоконенко Сергій Павлович, директор ДНЗ «Одеське вище професійне училище морського туристичного сервісу», кандидат філологічних наук, доцент окреслив основні пріоритети сучасної професійної освіти, серед яких відзначив особливості впровадження елементів дуальної форми навчання та міжнародну співпрацю із роботодавцями.

Тимко Сергій Миронович, директор ДНЗ «Ужгородський центр професійно-технічної освіти» поділився досвідом соціального партнерства при підготовці кваліфікованих робітників із іноземними фірмами (Японія, Польща, Словаччина).

Стойчик Тетяна Іванівна, заступник директора з навчально-виробничої роботи Криворізького професійного гірничо-технологічного ліцею, кандидат педагогічних наук окреслила сучасні погляди на підготовку конкурентоздатних фахівців в умовах співпраці із міжнародною компанією «Метінвест ТРЕВЕЛ».

Федченко Олександр Миколайович, в. о. директора ДПТНЗ «Конотопське вище професійне училище» представив досвід етапів реалізації міжнародного проекту на базі свого навчального закладу щодо створення українсько-польського відділення з підготовки висококваліфікованих електрогазозварників.

Уклеїна Лілія Анатоліївна, заступник директора з навчально-виробничої роботи ДНЗ «Богуславський центр професійно-технічної» повідомила про особливості співпраці закладу професійної освіти із замовниками робітничих кадрів при проходженні учнями виробничої практики в умовах сучасного підприємства.

Фединишинець Мар’яна Василівна, методист Міжгірського професійного ліцею, презентувала успішний досвід співпраці з міжнародною організацією «Служба старших експертів» (Німеччина) при підготовці кваліфікованих робітників за професією «кухар» та особливості адаптації європейських страв до національної української кухні.

Докторович Валерія Миколаївна, методист НМЦ ПТО у Сумській області розповіла про особливості професійної підготовки кваліфікованих робітників за дуальною формою навчання в умовах сучасних підприємств: ТОВ «Кролевецький комбікормовий завод», ПАТ «Конотопагропостач», ПАТ «Радгосп «Шевченківський».

Загалом, захід пройшов в атмосфері доброзичливості, творчості та позитиву, а учасники висловили побажання щодо подальшої плідної співпраці з обміну досвідом у рамках реалізації європейського виміру у професійну освіту України.