ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ «АДМІНІСТРУВАННЯ МІСЦЕВИХ ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ: ПОТОЧНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗШИРЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ»

ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ «АДМІНІСТРУВАННЯ МІСЦЕВИХ ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ: ПОТОЧНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗШИРЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ»

17 жовтня 2024 року професор кафедри публічного управління і проектного менеджменту Навчально-наукового інституту менеджменту та психології ДЗВО «Університет менеджменту освіти» Яніна Казюк у співпраці з Центром політико-правових реформ провела круглий стіл – експертне обговорення на тему «Адміністрування місцевих податків і зборів: поточний стан, проблеми та перспективи розширення повноважень органів місцевого самоврядування».

Під час круглого столу Яніна Казюк представила результати анкетного опитування «Адміністрування місцевих податків і зборів: бачення ОМС», участь у якому взяла 251 посадова особа ОМС із 247 територіальних громад 22 областей України, а також запропонувала до обговорення орієнтовний перелік повноважень (функцій), якими можуть бути наділені ОМС у частині адміністрування місцевих податків і зборів.

Аналіз трьох законопроєктів щодо удосконалення адміністрування місцевих податків і зборів (№ 11067 від 08.03.2024, № 8317 від 29.12.2022 та законопроєкт, розроблений Мінфіном, але не зареєстрований) засвідчив їхню недосконалість та дискусійність. «Вважаємо, що питання наділення ОМС повноваженнями щодо адміністрування місцевих податків і зборів є актуальним і потребує подальшого вивчення, обговорення й врегулювання інтересів усіх зацікавлених стейкхолдерів, зокрема ОМС та податкових служб», - зазначила пані Яніна.

До участі у заході долучилися народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад та територій України, органів місцевого самоврядування (далі — ОМС), всеукраїнських асоціацій ОМС, експерти, науковці.

Учасники заходу погодилися, що проблематика в зазначеній сфері існує, а отже потребує пошуку рішень з урахуванням інтересів стейкхолдерів. Проведений круглий стіл був першим у серії обговорень на тему місцевих фінансів і викликав жваву дискусію. Він став стартовим не тільки для напрацювання точкових змін до законодавства, а й для розробки алгоритму, який допоможе ОМС найефективніше впровадити ці зміни.

Захід відбувся в рамках проєкту «Підтримка формування державної політики розвитку місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», що реалізується Центром політико-правових реформ за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe, що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією.