ВІДБУВСЯ ЛЕКТОРІЙ «ДЖЕРЕЛО ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ: МИХАЙЛО МАКСИМОВИЧ, НАСТІЛЬНИЙ КАЛЕНДАР»

ВІДБУВСЯ ЛЕКТОРІЙ «ДЖЕРЕЛО ІСТОРИЧНОЇ ПАМ’ЯТІ: МИХАЙЛО МАКСИМОВИЧ, НАСТІЛЬНИЙ КАЛЕНДАР»

20 травня 2022 року відбувся онлайн-лекторій «Джерело історичної пам’яті: Михайло Максимович, настільний календар».

Захід, що проходив у межах «Музейного марафону – 2022», приурочений до Днів науки в Україні. Лекторій було проведено спільно з КПНЗ «Київська мала академія наук учнівської молоді», ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, Національною академією педагогічних наук України, Черкаським державним технологічним університетом, Богуславецьким навчально-виховним комплексом «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» імені М.О. Максимовича Вознесенської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, Літературним музеєм Михайла Максимовича, Національною спілкою краєзнавців України, Черкаською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України.

Мета онлайн-лекторію: об’єднання учнівської молоді, освітян, педагогів, науковців, краєзнавців, музейників, пам’яткознавців для збереження культурних цінностей, закладених у працях М. Максимовича, які є надзвичайно актуальними для згуртованості нашого народу в умовах війни; вивчення наукової діяльності М. Максимовича, видатного вченого України, який упродовж усього свого життя вивчав, пропагував історико-культурне надбання українського народу.

Із вітальним словом до учасників онлайн-лекторію звернулася Руслана Маньковська – заступниця голови Національної спілки краєзнавців України, провідна наукова співробітниця Інституту історії України НАН України, докторка історичних наук, яка наголосила на унікальності постаті М. Максимовича, першого ректора, ученого, дослідника. Завдячуючи формату музейного простору, відкриваємо нові сторінки. Дуже цікавим є шкільний музей. Громадських музеїв в Україні налічується понад шість тисяч. З них більш як 4,5 тис. – це шкільні музеї, які є своєрідними освітніми лабораторіями, що допомагають розвивати навички у наших учнів, розширювати їхній кругозір, поглиблювати знання з історії краю та з історії України. 

З вітальним словом до учасників онлайн-лекторію звернулася також Лариса Карчина – завідувачка відділу навчально-виховної роботи КПНЗ «Київська мала академія наук учнівської молоді», керівник секції «Педагогіка» відділення філософії та суспільствознавства, яка зазначила, що «на цьому заході мовитиметься про історію і сучасніть, про те, що ми згадуємо славетне минуле, без якого неможливим є щасливе майбутнє. І якщо подивитися на нашу сучасну Україну, то ми побачимо, що вона перебуває на піку всенародного об’єднання, воєнної міці, міжнародного визнання. Такого визнання не знали ні І. Мазепа, ні С. Бандера…».

Із вітальним словом до учасників онлайн-лекторію звернувся Валентин Лазуренко – проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету доктор історичних наук професор, професор кафедри історії та права голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, який зазначив, що сьогодні кожен на своєму фронті наближає перемогу: хтось на передовій, хтось в аудиторії, хтось такими онлайн-лекторіями нашу історію популяризує, маючи незбагненне прагнення через багато століть донести ту правдиву історію і культуру про Україну.

У процесі онлайн-лекторію Тетяна Москаленко представила і детально розглянула Настінний календар «Наш М. Максимович»  (далі – календар), а також презентувала онлайн Літературний музей Михайла Максимовича. Тетяна Москаленко зазначила, що нині «Нова українська школа» спирається на декілька принципів, зокрема, це діяльнісний підхід, ціннісний підхід. Так от завдяки саме діяльності М. Максимовича кожна сторінка календаря допомагає педагогам упроваджувати ціннісний підхід. Доповідач також наголосила на тому, що «кожен має робити свій внесок у відродження імені, у збереження історичної пам’яті М. Максимовича, великого українця. У сучасних умовах ми мусимо уміти поводитися з власною пам’ятю…отже, переконана, пам’ятати – значить протистояти…».

У доповіді Інна Отамась представила родовід М. Максимовича, описаний І. Максимовичем у 1897 р. На початку своєї праці він написав такі слова: «Кожному свою ціну віддадуть нащадки».

Із віршами долучилися учні 4-го та 8-го класу, Богуславецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» імені М.О. Максимовича Вознесенської сільської ради Золотоніського району Черкаської області: «Лист-вибачення Михайлові Максимовичу», автор – Іван Дробний. Читала учениця 8 класу Рідько Маргарита. Також, «Михайликова липа», автор – Ганна Шестопал. Читали учні 4 класу: Велика Катерина, Терещенко Микола, Михно Соломія.

До обговорення долучилася Лідія Ткаченко, завідувачка сектору науково-аналітичного опрацювання і поширення інформації НАПН України, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, яка зазначила, що, «з погляду музейної педагогіки, це, звичайно, застосування об’єктивного і суб’єктивного підходів, які нині починають широко застосовуватися. Нарешті, ми дожили до того часу, коли можна не боятися висловлювати суб’єктивні думки, розкривати особистість не в загальних рисах, пригладжено, а так, як вона думала і що говорила у вузькому колі. Коли щось науково досліджуєш, то зазвичай кажуть: «Будь ласка, сформулюйте настільки вузько, щоб це було максимально глибоко висвітлено». Але в школі зовсім по-іншому: «Охопіть неохоплюване і вкладіть у розум і серце дитини, щоб вони із цим жили».

Онлайн-лекторій відбувся на високому науковому рівні. Як зазначили учасники заходу, це буде один із популярних фільмів на сайті з КПНЗ «Київська мала академія наук учнівської молоді», що матиме практичну значущість.

Перегляд науково-практичного онлайн-семінару доступний на каналі YouTub з КПНЗ «Київська мала академія наук учнівської молоді» за посиланням: 
https://www.youtube.com/watchv=KOhNPWcG_2w&list=PLaalsWmDTnt1i42zHjK2uRf6N2g0Jecn2&index=2&ab_channel=%D0%9A%D0%B8%D1%97%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0%D0%9C%D0%90%D0%9D

Запрошуємо всіх охочих долучитися до професійного партнерства (nv-umo@ukr.net).

Перемагаємо разом!