ВІДБУВСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ У СУЧАСНОМУ НАУКОВО-ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ: ЄДНІСТЬ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ»

ВІДБУВСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ У СУЧАСНОМУ НАУКОВО-ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ: ЄДНІСТЬ ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ»

17 травня 2022 року в ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України відбувся науково-практичний онлайн-семінар «Технологічні аспекти академічної доброчесності у сучасному науково-освітньому просторі: єдність теорії і практики» за програмою Весняно-літньої школи з академічної доброчесності на підтримку акції «Переможні обрії освіти» та відкритого освітнього марафону «Навчання і розвиток в умовах війни. Разом до перемоги».

Мета онлайн-семінару: об’єднати зусилля науковців і практиків у вирішенні актуальних проблем розбудови системи академічної доброчесності у сучасному науково-освітньому просторі, висвітлити кращі практики міжнародного досвіду UNICHECK у вирішенні технологічного аспекту проблеми академічної доброчесності як основи професійного розвитку здобувачів освіти, педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Організаторами онлайн-семінару виступили Національна академія педагогічних наук України, ДЗВО «Університет менеджменту освіти», UNICHECK Україна, Громадська спілка «Всеукраїнська академія інноваційного розвитку освіти».

Для участі в онлайн-семінарі зареєструвалися понад 140 учасників із різних закладів освіти України, що переконливо доводить актуальність проблеми академічної доброчесності в сучасному науково-освітньому просторі для соціально і професійно відповідальної науково-педагогічної спільноти й важливість організації і функціонування на базі закладів вищої освіти весняно-літніх та осінньо-зимових шкіл з академічної доброчесності. Зокрема, цільовою аудиторією заходу стали наукові, науково-педагогічні працівники, аспіранти, магістранти, здобувачі освіти бакалаврату закладів вищої освіти; педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти.

Із вітальним словом до учасників науково-практичного онлайн-семінару звернувся Олег Спірін, проректор з наукової роботи та цифровізації ДЗВО «Університет менеджменту освіти», доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, який наголосив на важливості дотримання академічної доброчесності у процесі наукової та освітньої діяльності, необхідності проведення ґрунтовних досліджень із цієї актуальної проблеми, підкреслив нагальність постійного поглиблення знань, обміну кращими практиками і тісної співпраці науково-педагогічної спільноти у контексті розбудови системи академічної доброчесності у закладах освіти.

У межах онлайн-семінару науково-педагогічній спільноті та здобувачам вищої освіти було представлено змістовні доповіді спікерів ДЗВО «Університет менеджменту освіти» та UNICHECK Україна, які викликали велику зацікавленість усіх учасників.

Спікерами онлайн-семінару стали: Андрій Сідляренко, комерційний директор Unicheck Україна, який виступив із доповіддю «Академічна доброчесність в Україні та міжнародні практики»; Михайло Богдан, менеджер по роботі з клієнтами в Unicheck Україна, який доповів «Як перевіряти академічні роботи в Unicheck?»; Олена Острянська, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент відділу наукової роботи ДЗВО «Університет менеджменту освіти», яка представила доповідь на тему «Технологічні аспекти академічної доброчесності у сучасному науково-освітньому просторі».

Тісна багаторічна співпраця між ДЗВО «Університет менеджменту освіти» та фахівцями з академічної доброчесності з UNICHECK Україна, з якими підписано угоду про спільну діяльність у науковій сфері, дає змогу цілеспрямовано і системно реалізувати політику академічної доброчесності та організовувати затребувані наукові заходи з метою професійного розвитку науково-педагогічної спільноти.

У ході онлайн-семінару було детально розглянуто алгоритми, що полегшують перевірку текстів на наявність запозичень та плагіату, а також презентовано сучасні онлайн інструменти забезпечення академічної доброчесності у закладах вищої освіти.

До обговорення актуальних аспектів академічної доброчесності, формулювання проблемних запитань доповідачам активно долучилися науково-педагогічні працівники та магістранти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» та інших закладів освіти.

Науково-практичний семінар відбувся на високому науковому рівні та мав практичну значущість, отримавши схвальні відгуки учасників доповідачам, організаторам та модераторам заходу. Дякуємо спікерам онлайн-семінару за актуальні, змістовні, цікаві доповіді, що сприятимуть розбудові системи академічної доброчесності в закладах вищої освіти як невід’ємної складової системи забезпечення якості вищої освіти та освітньої діяльності у закладах вищої освіти України.

Перегляд науково-практичного онлайн-семінару доступний на каналі YouTub ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України за посиланням: https://youtu.be/AfOyzIX6Eng

Запрошуємо всіх охочих долучитися до професійного партнерства (nv-umo@ukr.net), бажаємо плідного, цікавого й корисного навчання, активної участі у заходах, присвячених академічній доброчесності.

Чекаємо на Вас! Навчаємося разом! Перемагаємо разом!