ВІРТУАЛЬНА КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ДЕМОКРАТІЇ

ВІРТУАЛЬНА КНИЖКОВА ПОЛИЦЯ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ДЕМОКРАТІЇ

15 вересня 2022 року до Міжнародного Дня демократії наукова бібліотека Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «УМО» НАПН України підготувала Віртуальну книжкову полицю «Демократія: реалія та виклики часу».

Демократія в перекладі з грецької означає народовладдя; державний лад, закріплений конституційно, при якому громадяни країни мають право брати участь в управлінні нею. Це право вони реалізують через участь у виборах, референдумах.

Зараз демократію відносять до основних і універсальних суспільних загальнолюдських цінностей. Вона є фундаментом для побудови принципів всіх провідних держав, співтовариств, союзів і федерацій, а також лежить в основі Організації Об’єднаних Націй.

У 2007 році Генеральна Асамблея ООН на своєму 46-му пленарному засіданні ухвалила рішення щодо щорічного відзначення Міжнародного дня демократії 15 вересня, що було виражено у відповідній резолюції № 62/7, та запропонувала державам-членам, системі ООН та іншим регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям відзначати цей день. Святкування Міжнародного дня демократії – хороший привід звернути увагу на стан демократії у світі та сприяти підвищенню поінформованості громадськості.

Україна, згідно зі статтею 1 Конституції України, є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою.

Наукові (науково-методичні) праці, представлені на віртуальній книжковій полиці, покликані нагадати своїм читачам: у чому ж насправді полягає зміст демократії; яку цінність для суспільства вона являє, а також які цінності вона сповідує та утверджує, як навчитися будувати демократичну країну та гідно у ній жити.

Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися із віртуальною книжковою полицею БІНПО «Демократія: реалія та виклики часу» за посиланням: http://surl.li/dadcv.

Сьогодні український народ у війні із росією виборює собі не лише право на життя, свободу і незалежність. Українці стали на захист демократичних цінностей як для своєї країни, так і для усього західного світу, віддаючи у цій битві свої життя. На жаль історія людства невблаганна – шлях до демократії ніколи не буває легким.

Шановні наші колеги-освітяни! Сповідуючи та стверджуючи демократичні цінності, наближуючи перемогу України тримаємо наш переможний освітянський стрій!