ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ «УКРАЇНА 30. МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА»

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ «УКРАЇНА 30. МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА»

05-07 липня 2021 року доцент кафедри публічного управління та проектного менеджменту Навчально-наукового інститут менеджменту та психології, завідувач відділу міжнародного співробітництва ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, кандидат наук з державного управління, доцент Оксана Ковтун в рамках співробітництва із Запорізькою обласною державною адміністрації взяла участь у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Міжнародна політика», який організований за ініціативи Президента України Володимира Зеленського та проводиться під патронатом Офісу Президента та Уряду України.

«Україна 30» - це планування майбутнього України вже сьогодні з використанням досвіду найкращих представників різних країн: політиків, бізнесменів, журналістів, експертів, які хочуть поділитися власними вміннями, напрацюваннями та досвідом.

 

Форум «Україна 30. Міжнародна політика» відкрив Президент України Володимир Зеленський, який у своїй промові визначив основні напрями та пріоритети зовнішньої політики України в рамках європейської та євроатлантичної інтеграції.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в своєму виступі перед учасниками та гостями Форуму визначив основні тренди зовнішньої політики: безпека для громадян, нові можливості для бізнесу, повага до України як суверенної європейської держави, безпека України, реалізація волі народу жити у вільній європейській державі, Кримська платформа, «накачати» економічні м'язи (147 українських компаній увійшли на зарубіжні ринки, 109 отримали допомогу), захист громадян за кордоном, визнання сертифікатів вакцинації, реалізація Програми «Консул допомагає», позиціонування України, яку поважає всесвітня спільнота.

У панельних дискусіях обговорювались питання європейської та євроатлантичної інтеграції.

Другий день Всеукраїнського форуму «Україна 30. Міжнародна політика» був присвячений практичним вимірами зовнішньої політики України.

У першій панелі обговорювали проблеми та Стратегію деокупації Криму, впровадження Кримської платформи, як інструмента реалізації міжнародної складової Стратегії. Пріоритетними напрямами Кримської платформи є: міжнародна політика невизнання спроби анексії Криму, ефективність санкцій та їх посилення, права людини і міжнародне гуманітарне права, безпека в Азово-Чорноморському регіоні та Східному Середземномор'ї, екологічні та економічні наслідки окупації.

Спікери панелі «Політика сусідства: Україна і держави ЄС» визначили пріоритети розвитку дружніх відносин із найближчими сусідами, забезпечення малого прикордонного руху, розвиток культурних, мовних, економічних, освітянських зв'язків.

У третій панелі «Діаспора: всеукраїнська спільнота» йшла мова про потужну українську діаспору в різних країнах світу, що дозволяє підтримувати імідж України як європейської держави та пропагувати українську мову та культуру

Третій день роботи Всеукраїнського форуму «Україна 30. Міжнародна політика» відкрив Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки Олексій Любченко, який визначив вектори зовнішньої політики України, зосередивши увагу учасників й на економічній її складовій.

Учасники та спікери першої панелі обговорювали питання підтримки українського бізнесу, вітчизняних експортерів на зовнішніх ринках, було визначено бар'єри входження на закордонні ринки, проблеми пошуку нових бізнес-партнерів в умовах пандемії, наголошено про те, що МЗС та інші інституції сприятимуть розвитку торгівельних відносин шляхом організації та забезпечення участі вітчизняних підприємств у спеціалізованих міжнародних виставках, здійснюватимуть консультації щодо ведення бізнесу в тій чи іншій країні, сприятимуть налагодженню партнерських зв'язків, а також зазначили про необхідність переорієнтуватися із країни-постачальника сировини на країну-експортера продукції з високою доданою вартістю.

Друга панель була присвячена питанням енергетичної безпеки України, протягом якої обговорювались можливості зменшення енергоємності промисловості та загалом всієї країни, розвиток альтернативних джерел енергії, а також проблеми і перспективи розвитку зеленої енергетики. На думку спікерів, на сьогодні вкрай важливим питанням енергетичної безпеки держави, що потребує негайного політичного рішення, є припинення запуску «Північного потоку-2», який є геополітичним, а не економічним проєктом, і його добудова посилить роль Росії та створить нові загрози для України та країн Центральної Європи.

У рамках третьої панельної дискусії обговорювались проблеми та перспективи інфраструктурної розбудови країни, було визначено перспективи розвитку залізничних, авіа- та морських магістралей, модернізації портів та регіональних аеропортів, шляхи реалізації нових механізмів щодо побудови нових морських та річкових портів. Усі ці механізми сприятимуть розвитку регіонів, суміжних галузей економіки та покращенню інвестиційного клімату країни.