Арсеній Яценюк: «Вважаю правильними реформи, які впроваджує Міністерство освіти і науки»

Арсеній Яценюк: «Вважаю правильними реформи, які впроваджує Міністерство освіти і науки»

3 липня 2015 року відбулося чергове засідання колегії Міністерства освіти і науки України, в якому взяв участь Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Із вступним словом виступив Міністр освіти і науки Сергій Квіт і розповів, що за рік Міністерство розробило п’ять законопроектів, з окупованих територій до інших регіонів України переведено 16 вищих навчальних закладів та 10 наукових установ, проведено роботу з підготовки 400 шкільних психологів, які надали допомогу 13 тисячам дітей-вимушених переселенців зі сходу України.

Доповідачем з головного питання порядку денного колегії, а саме: «Про стан виконання Міністерством освіти і науки України Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» у 2015 році та завдання галузі у середньостроковій перспективі», була перший заступник Міністра Інна Совсун.

Інна Совсун наголосила, що головними цілями реформ, які впроваджує Міністерство, є підвищення якості освіти та забезпечення вільного доступу до неї, ефективне використання коштів в системі освіти, використання освіти як засобу соціальної інтеграції та інтернаціоналізація української системи вищої освіти.

Також перший заступник Міністра доповіла про проведену Міністерством роботу по імплементації закону «Про вищу освіту» та роботу по реформуванню систем базової, професійної та вищої освіти в Україні, розробку відповідних законодавчих ініціатив та законопроектів.

Серед проблемних питань, які перешкоджають втіленню освітніх реформ, Інна Совсун виокремила недостатнє фінансування галузі та неготовність освітянської спільноти до змін.

У підсумковому слові Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що вважає правильними ті реформи, які впроваджує Міністерство освіти і науки України. «Молодь – найдорожче, що має наша країна. І найважливіше, що може дати держава молоді, - це освіта і знання. За це несе відповідальність держава перед громадянами і перед майбутнім», - сказав Прем’єр-міністр.

Арсеній Яценюк також наголосив на важливості впровадження прозорої та незалежної системи оцінки якості освіти. Тому, на думку Прем’єр-міністра,  працювати в системі освіти повинні тільки ті люди, яким довіряє спільнота і які не є корумпованими.

Окремо зупинився Прем’єр-міністр на необхідності фінансового забезпечення шкіл з місцевих бюджетів, зазначивши, що завдяки децентралізації місцеві органи самоврядування стали отримувати більше коштів. «Доходи місцевих бюджетів за останні півроку зросли на 40 відсотків, і мають бути направлені на систему освіти. Місцеві бюджети сьогодні можуть купити і автобуси, і провести ремонт у школах, і оптимізувати мережу, і розглянути питання доплати вчителям»,- зазначив Прем’єр-міністр.

Стосовно законопроекту «Про освіту», довкола внесення якого у Парламент вирує в суспільстві немало пристрастей, то, за словами Арсенія Яценюка, закон має бути внесений на розгляд Парламенту тільки після повного узгодження всіх точок зору і  наголосив, що закон потрібно розглянути на першому сесійному тижні Верховної Ради у вересні, аби продовжити всеохоплюючу реформу освіти в Україні.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк дав кілька суттєвих доручень Міністерству освіти і науки для використання у подальшій роботі. Зокрема, доручив провести широку інформаційну кампанію, щоб абітурієнти та їх батьки були якнайповніше поінформовані про вступну кампанію до вищих навчальних закладів у 2015 році; також Прем’єр вважає, що потрібно  розпочати якісну підготовку до наступного навчального року у середніх школах; підготувати пакет законодавства, необхідний для завершення реформування освітньої системи України; визначити стратегію державного замовлення для вищих навчальних закладів на майбутні 5 років, яка буде прив’язана безпосередньо до ринку праці та потреб держави, а також працювати спільно з Парламентом України, щоб якомога швидше підвищити рівень нашої освіти.

 

Посилання на відео - https://www.youtube.com/watch?v=TYw4UtBK4X0&list=UL