БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У КРУГЛОМУ СТОЛІ  «РОЗВИТОК КЛАСТЕРНОГО РУХУ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ»

БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У КРУГЛОМУ СТОЛІ «РОЗВИТОК КЛАСТЕРНОГО РУХУ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ»

14 травня 2024 року Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України взяв участь у роботі круглого столу на тему: «Розвиток кластерного руху Дніпропетровщини» на базі Університету імені Альфреда Нобеля (м. Дніпро).

Організатори події: Міжнародний Візійний Інститут Стратегічного Партнерства та ГС «Науковий Кластер «Наукові Парки України»» у партнерстві з Українським Кластерним Альянсом та Університетом імені Альфреда Нобеля. Ця подія об’єднала представників бізнесу, науки, влади та громадськості для обговорення стратегій та перспектив розвитку кластерного руху в регіонах в цілому і Дніпропетровщині зокрема.

Основною метою круглого столу стало обговорення стратегій та напрямів розвитку кластерного руху в Дніпропетровській області, визначення можливостей для залучення інвестицій, а також формування стійких партнерських відносин між учасниками кластерів та органами державної влади, що сприятиме прозорому залученню додаткових інвестицій, втіленню нових інноваційних та стратегічно важливих проєктів, збільшенню обсягів експорту та створенню нових робочих місць.

У заході взяла участь Олена Юденкова, доцентка БІНПО, кандидатка педагогічних наук.

БІНПО взяв участь як стратегічний партнер Кластеру поліграфічної індустрії, видавництв та цифрових технологій. У цьому партнерстві вже реалізовано за два роки спільної діяльності цілу низку заходів та конкурсів, майстер-класів для студентства. Олена Юденкова представила досягнення та плани на майбутнє БІНПО у структурі Кластера поліграфічної індустрії, видавництв та цифрових технологій, наголосивши на важливості підтримки молодих науковців, студентів та стартапів. Особливу увагу було приділено питанням створення нових робочих місць та розвитку інфраструктури для інноваційної діяльності.

Модератор заходу: Сергій Опря – президент ГС «Міжнародний візійний інститут стратегічного партнерства», голова Наглядової ради ГС «Науковий кластер «Наукові парки України».

З вітальною промовою до учасників звернувся на початку заходу, Микола Кравченко, доктор економічних наук, доцент, начальник відділу науки, вищої освіти та атестаційної експертизи Департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Далі відбулися виступи організаторів: Віталія Зайцева, президента наукового кластеру «Наукові парки України»; Сергія Холода, ректора Університету імені Альфреда Нобеля; Михайла Романова, голови Правління української мережі бізнес-янголів та інвесторів, Радника Генерального секретаря ІСС Ukraine з питань інвестицій та експорту.

Захід пройшов за участі Олега Демчука – голови Наглядової ради та співзасновника Українського кластерного альянсу.

Під час заходу обговорювалися питання зміцнення співпраці між науковими установами та промисловими підприємствами, залучення інвестицій у науково-дослідницькі проєкти, а також формування сприятливих умов для інноваційного розвитку. Учасники поділилися досвідом реалізації успішних проєктів та визначили ключові напрямки для подальшої роботи.

Жваве зацікавлення та обговорення викликало питання щодо розвитку моделі – Екосистеми регіону, яка має включати декілька ключових аспектів, які дають змогу повноцінно відобразити його економічний, соціальний та природний стан, а саме:

  • смарт-спеціалізацію: області, районів, міст, громад;
  • інвестиції, бізнес, підприємництво, стартапи;
  • кластери, наукові парки, індустріальні парки, інноваційно-технологічні хаби;
  • зростання, партнерство, інновації, цифровізація, експорт, робочі місця, безпека, донори.

Учасники дійшли висновку, що кластерна екосистема регіону призведе до підвищення конкурентності регіонів через: економічний аспект, інноваційний потенціал, соціальний аспект, освіту та науку, соціальну інфраструктуру, громадські організації, природний аспект, екологію та охорону довкілля, кліматичні умови, інфраструктурний аспект, транспортну інфраструктуру,  комунальні послуги тощо.

Захід став важливим кроком у зміцненні співпраці між учасниками кластерного руху та сприяв визначенню спільних завдань для забезпечення сталого розвитку регіону. БІНПО висловлює щиру вдячність організаторам круглого столу та всім учасникам за плідну дискусію та сподівається на подальшу ефективну співпрацю задля розвитку кластерного руху на Дніпропетровщині!