БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ТРЕНІНГУ «ПРЕВЕНЦІЯ СУЇЦИДУ. ГЕЙТКІПІНГ»

БІНПО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ТРЕНІНГУ «ПРЕВЕНЦІЯ СУЇЦИДУ. ГЕЙТКІПІНГ»

27 вересня 2023 року науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки, психології та менеджменту взяли участь у тренінгу для викладачів закладів вищої та професійної (професійно-технічної) освіти на тему «Превенція суїциду. Гейткіпінг». Участь у тренінгу взяли Вікторія Сидоренко, професорка кафедри, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка; Юлія Герасименко, професорка кафедри, докторка економічних наук, доцентка; Олег Фурс, доцент кафедри, кандидат психологічних наук; Наталія Торба, доцентка кафедри, кандидатка психологічних наук, доцентка та Ілля Пахомов, старший викладач кафедри.

Проблема суїциду є надзвичайно важливою для України, особливо у воєнний час. Самогубства в Україні є досить поширеною причиною передчасної смерті і серйозною соціальною проблемою. Станом на 2022 рік Україна посідала 14-е місце в світі за кількістю самогубств (понад 10 тис. випадків за рік).

Проведення тренінгу стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

На початку тренінгу спікери Вікторія Соловйова та Олександра Бурлаченко повідомили, що слово «гейткіпер» означає людину, яка зберігає життя іншої людини, не дає скоїти самогубство, надає підтримку та опору. Це людина, яка має певні навички допомоги, не маючи психологічної освіти. Основна мета тренінгу – сформувати навички гейткіперінгу у його учасників. Не кожна людина може надавати кваліфіковану психологічну допомогу, але поспівчувати, проявити емпатію та рефлексію може кожний.

Спікери тренінгу ознайомили учасників з основними міфами про суїцид, які панують у суспільстві: «більшість самогубств здійснюється майже або зовсім без попередження», «не слід говорити про самогубство з людиною, котра схильна до нього, оскільки це може подати їй ідею про здійснення цієї дії», «якщо людина говорить про самогубство, то вона його не здійснює», «суїцидальні спроби, що не призводять до смерті, є лише формою поведінки, спрямованої на привертання уваги до суїцидента», «самогубець впевнено бажає померти», «ті, хто покінчує із собою, психічно хворі», «якщо людина одного разу здійснить суїцидальну спробу, то вона більше її не повторить», «зловживання алкоголем і наркотиками немає відношення до самогубств», «самогубство є надзвичайно складним явищем, тому допомогти самогубцям можуть лише професіонали», «якщо людина має схильність до самогубства, то вона залишиться в неї назавжди», «самогубство – явище, що успадковується», «якщо не залишена записка, то не можна вважати самогубством те, що трапилося». Спікери обговорили кожен з цих міфів з учасниками тренінгу. По деяким з цих міфів виникала дискусія і думки присутніх розділялися порівну.

Також Вікторія Соловйова та Олександра Бурлаченко представили учасникам тренінгу ознаки людини, яка знаходиться у суїцидальній кризі, насамперед зовнішні (поведінкові). Виявлення суїцидента на початковій стадії дозволяє вчасно та якісно надати йому психологічну допомогу.

Також спікери за допомогою учасників тренінгу визначили захисні фактори, які допомагають людині зберегти життя: усвідомлений сенс життя, прагнення до мети, вольова саморегуляція, критичне мислення тощо.

За допомогою практичних технік та вправ учасники тренінгу опанували алгоритм розмови, встановлення контакту та підтримки людини, яка має ознаки суїцидальної поведінки.

Науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки, психології та менеджменту відзначили практичну цінність представленого матеріалу у контексті викладання курсів, пов’язаних зі збереженням ментального здоров’я особистості, профілактикою та попередженням негативних психічних явищ, в тому числі самогубств.

Дякуємо організаторам та спікерам за надзвичайно актуальну та практично корисну інформацію!