Бюджет освіти не цілком задовольняє потреби, - МОН

Бюджет освіти не цілком задовольняє потреби, - МОН

Обсяг бюджетних коштів, передбачених для Міністерства освіти і науки на 2016 рік, не цілком задовольняє потреби галузі, але МОН використає весь потенціал для якісних змін як в освіті, так і в науці. Про це йдеться у повідомленні Міністерства освіти і науки щодо розвитку освітньої галузі у 2016 році.

У міністерстві повідомляють, що протягом 2016 року в Україні двічі відбудеться підвищення соціальних стандартів. Зокрема, у травні та грудні заплановане збільшення розміру мінімальної заробітної плати, відповідно до 1450 грн. та 1550 грн.

"При цьому збільшаться також розміри оплати праці працівників галузі. Водночас зростуть і виплати адресної грошової допомоги молодим фахівцям, які після закінчення навчання працевлаштувались до загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів", - зазначають у Міносвіти.

Загалом бюджет МОН-2016, у порівнянні із 2015 роком, збільшено на 0,6 млрд гривень і становить 17,4 млрд гривень.

У Міністерстві освіти також висловили впевненість, що збільшенню обсягу коштів, які можуть бути використані безпосередньо на освітянську галузь, сприятиме зменшення розміру Єдиного соціального внеску.

Фінансування вищих навчальних закладів ІІІ і ІV рівнів акредитації здійснюється за бюджетною програмою "Підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації та забезпечення діяльності їх баз практики", обсяг видатків якої становить 11,4 млрд. гривень, що на 0,3 млрд гривень більше, ніж у 2015 році.

У відомстві повідомили, що зараз розробляється новий порядок фінансування ВНЗ на основі державного фінансування вищої освіти, а не держзамовлення, який має бути запроваджений у 2016-2017 роках.

Також урядом прийнято рішення, що у 2016 році фінансування вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, підпорядкованих МОН, не буде передаватись на утримання місцевих бюджетів, а залишається за бюджетною програмою з обсягом фінансування 4,0 млрд гривень, що на 0,2 млрд гривень більше, ніж у 2015 році.

Видатки на проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2016 році передбачені у сумі 122,3 млн гривень, що на 12,3 млн гривень більше ніж у 2015 році.

На освітню субвенцію з державного бюджету передбачені видатки у сумі 44,8 млрд грн., що на 0,8 млрд грн. більше, ніж у 2015 році.

"У грудні 2015-го, за рахунок невикористаних коштів освітньої субвенції 2015 року, було спрямовано на місця додаткові кошти: 0,6 млрд гривень – на придбання шкільних автобусів на засадах співфінансування (50% – за рахунок залишку освітньої субвенції, 50% – за рахунок коштів місцевих бюджетів) та 0,2 млрд гривень – на оснащення опорних шкіл сучасною матеріально-технічною базою, які будуть використовуватися і у 2016 році", - повідомляють у Міністерстві освіти і науки.

Також у Державному бюджеті на наступний рік передбачені видатки на фінансування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти у сумі 2,6 млн грн.