ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ У БІНПО ВІДБУВСЯ СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ «УКРАЇНСЬКА МОВА – МОВА ВЕЛИЧНОГО НАРОДУ»

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ У БІНПО ВІДБУВСЯ СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ «УКРАЇНСЬКА МОВА – МОВА ВЕЛИЧНОГО НАРОДУ»

21 лютого 2024 року у Білоцерківському інституті неперервної професійної освіти відзначали Міжнародний день рідної мови.

Для відродження й утвердження незалежності України, національної ідентичності народу, національної свідомості та мовної самосвідомості кожного громадянина велике значення має рідна українська мова.

З нагоди свята відбулося засідання школи-студії «Мистецтво мовної комунікації». Було проведено семінар-практикум «Українська мова – мова величного народу».

Модератори: Ірина Кучеренко, докторка педагогічних наук, професорка, професорка кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін; Лідія Мамчур, докторка педагогічних наук, професорка, професорка кафедри педагогіки, психології та менеджменту.

У семінарі-практикумі взяли участь понад 120 учасників. Захід об’єднав науково-педагогічних працівників БІНПО, педагогів ЗП(ПТ)О із Одеської, Дніпропетровської, Донецької, Харківської, Вінницької, Сумської, Миколаївської, Запорізької областей, здобувачів освіти – усіх пошановувачів рідної української мови.

Із вступним словом до учасників заходу звернулася Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, докторка педагогічних наук, професорка. Вікторія Вікторівна зазначила, що рідна мова – це важливий носій народних цінностей та знань, які передаються від покоління до покоління, саме тому важливо пам’ятати своє коріння, берегти нашу рідну українську мову, і у важкі часи розвивати та популяризувати державну мову України.

Під час семінару-практикуму було обговорено низку актуальних питань: роль і значення рідної мови для людини, суспільства та держави; історія усної та писемної української мови; часи утисків, заборони і лінгвогеноциду української мови; правового статусу української мови; унікальності й самобутності рідної мови; поширеності української мови в сучасному світі.

Ірина Кучеренко зазначила, що мова – найбільший і найдорожчий здобуток кожного народу. Роль рідної мови надзвичайно велика, адже мова є засобом спілкування, мислення, пізнання людини, існування нації та держави. Рідна мова – це мова, з якою людина входить у світовий простір, опановує загальнолюдські цінності у їх національній своєрідності. У всіх народів світу поняття рідної мови виступає поряд з поняттям рідної домівки, краю, вітчизни, нації.

Лідія Мамчур закцентувала увагу, що рідна мова єднає народ у часі і просторі. Упродовж тисячолітньої історії свого існування українська мова розвивалися, злітала, зазнавала утисків і жила, несучи рідне слово у душі та серці українців. Рідна мова стала засобом опору українців проти воєнної агресії росії, потужним чинником єднання громадян нашої держави. Українська мова нині є рідною для понад 45 мільйонів людей у всьому світі.

Під час семінару активну участь в обговоренні взяли Вікторія Сидоренко, директорка БІНПО, Михайло Жук, доцент кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін, Ольга Лебідь, студентка БІНПО, Варвара Янененко, слухач курсів підвищення кваліфікації, Ніна Валенкевич, студентка БІНПО.

У межах відзначення Міжнародного дня рідної мови у БІНПО було проведено лекцію «Імплементація нової редакції Українського правопису у фаховому спілкуванні педагога ЗП(ПТ)О» (професорка Ірина Кучеренко) для слухачів курсів підвищення кваліфікації з метою усвідомлення ролі державної української мови, розуміння та засвоєння нюансів збереження традиційних і впровадження нових тенденцій Українського правопису.

Вітаємо Вас, незламні українці. Шануйте, любіть і бережіть українську мову – мову величної нації – захищайте, спілкуйтеся і передавайте у спадок нащадкам красу, енергію і силу рідної мови. Бережіть себе, українську мову і нашу Україну! Щиросердечно бажаємо всім Вам переможного миру, міцного здоров’я, благополуччя, плідної роботи та нових творчих здобутків у всіх Ваших справах!