ІЯ ДЕГТЯРЬОВА - ПРОФЕСОР КАФЕДРИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ І ПРОЕКТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ННІМП УМО ВИСТУПИЛА НА ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ З ПИТАНЬ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ

ІЯ ДЕГТЯРЬОВА - ПРОФЕСОР КАФЕДРИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ І ПРОЕКТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ННІМП УМО ВИСТУПИЛА НА ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ З ПИТАНЬ ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ

06-08 грудня 2023 року у місті Києві відбулася всеукраїнська навчально-практична конференція «Ініціативи задля відновлення та розвитку: регіональний та місцевий аспекти».

Організатори конференції: Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні у партнерстві з Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України в межах проєкту «EU4Recovery - Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за підтримки Європейського Союзу.

Мета конференції: надання актуальної інформації та знань стосовно дієвих механізмів та ефективних інструментів відновлення та розвитку громад і територій.

Учасники: представники органів державної влади та місцевого самоврядування, регіональних офісів міжнародного співробітництва, агенцій регіонального розвитку, дипломатичних установ, міжнародних агенцій та організацій, організацій громадянського суспільства, асоціацій органів влади.

Ія Дегтярьова, професор кафедри публічного управління і проєктного менеджменту ННІМП УМО, керівник експертної групи ПРООН з відновлення та розбудови миру, взяла участь у панельній дискусії «Підвищення інституційної спроможності відновлювати життєдіяльність громад: місцевий аспект». Зокрема вона представила результати реалізації проєкту ПРООН з питань запровадження інтегрованої моделі відновлення і розвитку громад, що реалізується за підтримки Уряду Швеції. У рамках проєкту, в якому бере участь Ія Дегтярьова, були відібрані шість територіальних громад: Сумська, Миколаївська, Вознесенська (Миколаївська область), Кам’янська (Дніпропетровська область), Ніжинська (Чернігівська область), Первомайська (Харківська область). Експертами проєкту здійснювалися такі види робіт: тренінгові заходи за тематикою проєкту для публічних службовців, експертна і консультаційна діяльність, підготовка методичних рекомендацій громадам, створення Офісів відновлення та розвитку громад – приміщень, обладнаних сучасною технікою і меблями для проведення різних групових активностей.

На сьогодні Програмою ООН з відновлення та розбудови миру впроваджується велика кількість різних проєктів, завдяки яким в територіальних громадах здійснюються зміни в соціальній та економічній сферах, реалізуються принципи належного врядування, підвищується рівень компетентності публічних службовців. ПРООН активно підтримує регіональні і місцеві ініціативи, спрямовані на сталий розвиток, ефективність врядування під час війни та в повоєнний період. Особливо важливими є нові знання, які створюються і поширюються передусім за участю українських експертів, що дозволяє враховувати вітчизняні особливості та реалізувати наш внутрішній науково-експертний потенціал задля відновлення і розвитку громад. Наш університет вдячний ПРООН за підтримку України в такий складний для нас час!